• 0

Momirović: Razvoj železnice Srbije - nabavka vozova iz Švajcarske

"Radićemo dalje na elektrifikaciji određenih deonica u Srbiji"

  • 0
Momirović

Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je poručio je u Bernu, tokom radne posete, da se nastavlja sa investicijama u razvoj železnica u Srbiji kroz nabavku novih brzih vozova iz Švajcarske, kao i kroz uvođenje novih linija i širenje mreže pruga koje će biti elektrifikovane.

On se u Švajcarskoj sastao sa saveznom ministarkom za zaštitu životne sredine, saobraćaja, energije i komunikacije te zemlje Simonetom Somarugom, saopštili su iz resornog Ministarstva.

"Radićemo dalje na elektrifikaciji određenih deonica u Srbiji, ali smo danas razgovarali i o tome da se razmotre opcije nabavke novih hibridnih vozova iz Švajcarske koji imaju i elektro i baterijski pogon za one deonice u Srbiji koje nisu elektrifikovane", izjavio je ministar Momirović.

Istakao je da će se najpre krenuti sa radovima na elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali i da su opredeljena sredstva za elektrifikaciju železničkog "Moravskog koridora" od Stalaća do Kraljeva.

Objasnio je ''''da će na taj način ceo jug Srbije moći da koristi barsku prugu sa značajnim novčanim i vremenskim uštedama''''.

Tokom radne posete Švajcarskoj, Momirović je zajedno sa direktorima kompanija "Srbija Voz", "Infrastruktura železnica Srbije" i "Srbija kargo" posetio Švajcarsku federalnu železnicu (SBB) i održao sastanak sa direktorom za putnički prevoz i članom borda direktora kompanije Linusom Loserom o tome kako da se železnički transport u Srbiji reorganizuje i učini efikasnijim.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari