• 0
 ≫ 

Bajden danas predstavlja novi plan vezan za naftu

 ≫ 

Njegovi napori da iskoristi savezna ovlašćenja, kako bi uravnotežio domaće tržište energenata, pokazuju u kojoj su meri rat i inflacija promenili stavove predsednika SAD

  • 0
Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Džo Bajden, danas treba da objavi plan o puštanju poslednje tranše nafte iz strateških rezervi do kraja godine, kao i detaljnu strategiju za popunjavanje zaliha kada cene padnu, najavio je jedan visoki zvaničnik administracije SAD.

Cilj tog plana je da se obezbedi dovoljna ponuda na tržištu, kako bi se sprečio skok cena nafte koji nanosi štetu potrošačima i preduzećima, i da istovremeno uveri američke proizvođače nafte da će vlada ući na tržište kao kupac - ako cene previše padnu, prenosi Rojters.

Bajdenovi napori da iskoristi savezna ovlašćenja, kako bi uravnotežio domaće tržište energenata, pokazuju u kojoj su meri sukob u Ukrajini i "podivljala" inflacija promenili stavove predsednika SAD, koji je došao na funkciju obećavajući da će suzbiti naftnu industriju i ubrzati aktivnosti da SAD postanu zemlja bez fosilnih goriva u budućnosti.

Intervencije države na tržištu nafte takođe pokazuju želju administracije da ukroti inflaciju uoči izbora na sredini mandata u novembru, na kojima se Bajdenove demokrate nadaju da će sačuvati kontrolu nad Kongresom.

Podsećamo, Bajden je početkom ove godine saopštio da je odlučio da proda 180 miliona barela nafte iz državnih strateških rezervi, kako bi se izborio s potencijalnom krizom snabdevanja - izazvanom sankcijama prema Rusiji.

Iako je prvobitni plan bio da se te prodaje okončaju u novembru, kupovine su tokom leta bile sporije nego što se očekivalo, tako da je ostalo neprodato oko 15 miliona barela. Ta količina će biti ponuđena za isporuku u decembru, rekao je visoki zvaničnik administracije, napominjući da bi još nafte moglo da bude ponuđeno ako bude potrebno.

Bajden će takođe izneti plan za popunu rezervi nafte za vanredne situacije u narednim godinama, i to isključivo po ceni u rasponu od 67 do 72 dolara po barelu ili nižoj od toga - za američku referentnu WTI naftu, dodao je zvaničnik.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>