• 5

Počelo je: Vodeći supermarket će raditi kraće zbog uštede struje

Prodavnice koje inače rade do 21h, odnosno 22 sata, ubuduće će raditi do 20 časova

  • 5
Majka i sin dete kupovina supermarket maska maske virus outbreak grocerystore

Foto: Shutterstock

Ceo svet sada deli jednu, zajedničku misiju: da prebrodi zimu i uštedi struju.

I dok se uveliko polemiše o odlukama svetskih lidera i planovima nacionalnih vlada, primetne su i strategije na "mikro" nivou.

Naime, lanac diskontne trgovine, Aldi, odlučio je da, u sklopu mera štednje električne energije, svoje poslovnice zatvara sat vremena ranije nego inače, saopšteno je danas iz uprave koncerna.

"Prilagodićemo radno vreme brojnih podružnica i tako doprineti cilju uštede energije", poručila je uprava kompanija Aldi Nord.

Regularno, prodavnice Aldija, koji je pored Lidla najveći lanac samoposluga u Nemačkoj, otvorene su do 21 sat, a u gradskim jezgrima do 22 sata. Ove sezone, trebalo bi da rade do 20 sati, osim tamo gde to nije moguće - kao što je slučaj sa tržnim centrima.

Svakodnevno se apeluje i da se nemačka maloprodaja nalazi pod pritiskom zbog drastičnog povećanja cena energenata, koje pogađa logističke i transportne centre prodavnica.

Ostali vodeći lanci u Nemačkoj su do sada, međutim, odbijali da skrate radno vreme, tvrdeći da "to ne bi značajno doprinelo uštedi energije", s obzirom na to da mnogi sistemi, poput sistema rashlađivanja namirnica, moraju biti u pogonu 24 sata dnevno.

Rewe je poručio kako želi da doprinese ispunjenju vladinog plana uštede energije od 30 posto, ali ne na štetu kupaca.

Podsetimo, u ovoj zemlji su, od početka septembra, na snazi nova pravila vezana za uštedu energije u privredi, pa samim tim i u sektoru maloprodaje. Tokom noći, isključuje se rasveta izloga radnji, a ulazi u prodavnice više neće smeti da budu stalno otvoreni, kako bi se izbeglo rashlađivanje prostora.

Mere opreza i u Leskovcu

U skladu sa predstojećom najavom isključenja vode za danas, zbog popravke havarije na glavnom potisnom cevovodu u Leskovcu, Zavod za javno zdravlje Leskovac daje preporuke svim ugostiteljskim objektima koji obavljaju delatnost distribucije i proizvodnje hrane da prilagode svoj proces rada novonastalim okolnostima, piše portal jugmedia.rs.

"Svi ugostiteljski objekti u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka moraju imati obezbeđeno snabdevanje dovoljnom količinom tekuće i higijenski ispravne vode za piće za nesmetani rad, shodno svojoj delatnosti i kapacitetu pružanja usluga", navodi se u saopštenju ZZJZ-a Leskovac.

Ukoliko za to ne postoje dovoljne mogućnosti, kažu da je potrebno da svi ugostiteljski objekti unapred zahvate dovoljne količine vode u kanistrima, buradima i manjim rezervoarskim prostorima, za higijensko sanitarne potrebe.

Dodatno, preporuka je da se redukuju aktivnosti za vreme najavljenog isključenja vode i distribuiraju samo gotovi proizvodi – hrana i piće u originalnoj ambalaži, kako bi se izbegao svaki vid potencijalne opasnosti od ugrožavanja bezbednosti zdravlja potrošača.

Video: Orgomne gužve na benzinskim pumpama po Francuskoj i dalje traju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    19. oktobar 2022 | 16:20

    Mi na selu smo obezbedjeni. hrane ima, rakije ima. Sad kad ne bude struje nista nam nece faliti. Ovima iz gradova ne dajemo hranu sad kad im bude nestalo. Dosta su otimali od nas seljaka. Sad neka sami proizvedu ako znaju ahhaha.

  • Ceca

    19. oktobar 2022 | 16:58

    Evo mene je država naterala da trošim struju da bi oni uštedeli energente za ogrev. Posle će da me kritikuju kako sam potrošila više struje nego prošle godine u isto vreme pa ću biti kriva što nam uvode restrikcije. Jbg, kako god da uradiš ne valja. Uvek je narod kriv.

  • Strim

    19. oktobar 2022 | 16:30

    Komedija,bas ce da ustede.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>