• 2

Firme u komšiluku će moći da smanje plate 30% zbog krize

Ministarstvo rada s ovakvim predlogom "poručuje da staje uz kapitaliste, poslodavce"

  • 2
Hrvatska,Stari Grad, Hvar restoran Foto: Shutterstock

Predložene izmene hrvatskog Zakona o radu (ZOR) naišle su na kritike opozicionih poslanika u Saboru, dok iz HDZ-a kažu da su one iskorak koji će podstaći zapošljavanje, rast zarada i penzija.

"Poslodavac će u krizi moći radniku da umanji platu za 30 posto, a i više, bez da obrazlaže da je došlo do pada prihoda...ako zakon prođe, radnici će raditi bez nedeljnog odmora, jer se uvodi koncept dodatnog rada", izjavila je Katarina Peović, poslanica Radničke fronte (RF), prenosi Hina.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rada s ovakvim predlogom "poručuje da staje uz kapitaliste, poslodavce".

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) kaže da se predloženim izmenama na neskriven način iniciraju podele, dodajući da bi članovi sindikata, potpisnici kolektivnih ugovora, uživali sve povlastice i da bi mogli da ugovore veća imovinska prava.

Prema mišljenju Nikole Grmoje (Most) vladajući žele da ovim zakonom stave sindikate pod svoju kontrolu, da unište sindikalni pluralizam.

"Nudite anacionalnu, poltronsku, nepravednu Hrvatsku u kojoj bi profitirali samo vaši kadrovi", poručio je on predlagačima izmena ZOR-a.

U pogledu mogućnosti rada do 70. godine života, Marijan Pavliček (Hrvatska stranaka) upitao je hoće li do tada moći rade zidari, vodoinstalateri... uz opasku da prosečan životni vek iznosi 73 godine, pa da ne bude "s posla na groblje".

S druge strane, poslanica HDZ-a Majda Burić hvali vladine predloge tvrdeći da je zakon iskorak, da unapređuje radno zakonodavstvo, da će podstaći zapošljavanje, rast plata i penzija.

Zakon sprečava „štancovanje“ ugovora o radu na neodređeno, u tri godine ćhe moći da bude maksimalno tri, a ne 333, odgovorila je ona opoziciji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saks

    20. oktobar 2022 | 14:16

    Pa sta je ovdje normalno ??? 30% manja plata a sve poskupilo od 30-50% !Pa jbte,ko je ovdje lud???????

  • Gandra

    20. oktobar 2022 | 18:04

    Tek ce da krenu da pljuste otkazi, jedna velika IT kompanija u beogradu je ostala bez svih klijenata. Zapadne kompanije pocinju da rezu troskove, a svi mi radimo za njih ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>