• 2
 ≫ 

"Srbija se ponašala domaćinski, nastavlja da ispunjava ciljeve": Siniša Mali se sastao sa delegacijom MMF-a

 ≫ 

Mali je podsetio i da je bruto domaći proizvod Srbije u apsolutnom iznosu te godine iznosio 35 milijardi evra

  • 2
Siniša Mali Jan Kes Martejn MMF

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija, Siniša Mali, sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, sa kojim je razgovarao o aktuelnom aranžmanu Srbije, te budućim koracima u okviru saradnje.

- Razgovaraćemo o trenutnom statusu Srbije i o eventualnom novom stend baj aranžmanu, ali je najvažnija poruka da se Srbija ponašala domaćinski, da je prethodnih godina aktivno sprovodila sve reformske ciljeve i da je zaštitila svoju zemlju od udara krize, ali je podrška uvek dobrodošla - rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija, na početku dvonedeljne misije MMF-a, prenosi Tanjug.

Mali je istakao da je Srbija tokom prethodnih aranžmana ispunila svih 18 zadatih reformskih ciljeva iz 2018. godine, te još osam tokom 2021, dok u ovom trenutku, u toku rad na ispunjenju još pet reformskih ciljeva, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Među njima najvažniji je zadatak koji se odnosi na fiskalna pravila, odnosno usvajanje novog fiskalnog pravila o deficitu koje će biti vezano za javni dug - poručio je Mali.

On je istakao ekonomske rezultate koje je Srbija postigla u proteklih nekoliko godina, ukazavši na rekordno nisku nezaposlenost koja danas iznosi 8,9 odsto u drugom kvartalu ove godine, dok je 2012. svaki četvrti građanin bio bez posla, budući da je ova stopa iznosila 25,9 odsto.

Mali je podsetio i da je bruto domaći proizvod Srbije u apsolutnom iznosu te godine iznosio 35 milijardi evra, dok će ove godine premašiti 60 milijardi evra, te da bi deficit budžeta sigurno bio ispod ciljanih tri odsto da se nije desila energetska kriza u drugoj polovini godine, zbog koje Srbija izdvaja dodatna novčana sredstva.

- U prva dva kvartala godine imali smo zdrav rast srpske ekonomije, zaista verujem da smo u reformama i ekonomskom razvoju dali svoj maksimum. Usled novonastale krize, važna nam je podrška MMF-a - zaključio je Mali.

On je dodao da je Srbija spremna da prati dalje pravac oporavka kako bi što bezbolnije prebrodila i novu svetsku krizu, uz očuvanje svih do sada postignutih ekonomskih rezultata.

Mali je sa Martejnom razgovarao i o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, o novonastalim izazovima u sektoru energetike i neophodnim investicijama u energetici, najvažnijim stavkama aktuelnog budžeta, te rebalansu koji se očekuje, završetku reformskih ciljeva iz aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike i definisanju eventualnih novih reformskih i kvantitavnih ciljeva, navedeno je u saopštenju.

Video: Siniša Mali: Srbija će skladištiti 500 mln kubika gasa u Mađarskoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. oktobar 2022 | 18:49

    Ja bi se slozio kad bi zamenili uloge,pa kad odes u radnju svako jutro,dan, nove cene,kako god podignete plate,penzije cene odu gore tako neznam gde su tu gradjani na dobitku,jer svaki put sve manje i manje u kesama i racuni se gledaju po sto puta ,tako u stvari omoguceno je da trgovci,privrednici budu sve vise bogatiji a narod,kupci sve siromasniji

  • Sibin

    20. oktobar 2022 | 19:37

    U pravu je covek, oni se bogate, haos u drzavi sa cenama a narod u kanalu, bas domacinski!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>