• 2

Orban i dalje protiv Brisela: "Ako bude zajedničke kupovine gasa, Mađarska će biti izuzeta"

Mađarski premijer je dodao i da su dobili izuzeće od gornje granice cene gasa

  • 2
Viktor Orban Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

"Bilo kakvo buduće ograničenje cena gasa u EU neće se primenjivati na dugoročne sporazume o snabdevanju gasom poput 15-godišnjeg sporazuma koji Mađarska ima sa ruskim Gaspromom", preneo je mađarski premijer Viktor Orban na svom Fejsbuk nalogu nakon prvog dana samita EU u Briselu.

Orban je dodao i da je Mađarska dobila izuzeće od gornje granice cene gasa.

- Tako da to neće ugroziti sigurnost snabdevanja Mađarske gasom. Čak i ako dođe do zajedničke nabavke gasa u Evropi to neće biti obavezno za Mađarsku - naveo je mađarski premijer.

Orban je juče pred samit izjavio da Mađarska nije jedina zemlja koja se protivi predlogu Evropske komisije da postavi gornju granicu cene ruskog gasa i uvede panevropski mehanizam za kupovinu gasa.

- Predlozi Brisela su u oštroj suprotnosti sa nacionalnim interesima Mađarske. Na sreću, nismo sami - napisao je Orban na Fejsbuku ranije juče.

Na samitu koji je započeo juče i nastavlja se danas, čelnici EU razgovaraju o paketu predloga koje je sačinila i u utorak objavila Evropska komisija u pokušaju da se snize visoke cene energije koje raspiruju inflaciju i prete da gurnu blok u recesiju, prenosi Rojters.

U revidiranom nacrtu zaključaka za samit navodi se da će lideri EU u velikoj meri podržati predloge, među kojima su i planovi za pokretanje alternativne cene za tečni prirodni gas (TPG) i početak zajedničke kupovine gasa članica Unije.

Međutim, za svaki od predloga potrebna je podrška pretežne većine zemalja EU, odnosno podrška najmanje 15 članica koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bloka.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>