• 0

Rajaner izveo na sud Kroaciju erlajns zbog državne pomoći

Hrvatska vlada ima rok od 12 meseci od datuma sklapanja ugovora da to obznani

  • 0
Croatia Airlines, Kroacija Erlajnz

Foto: Pixabay

Evropski opšti sud počeo je raspravu u slučaju Rajanera protiv odluke Evropske komisije iz 2020. da odobri 11,7 miliona evra državne pomoći Kroacija Erlajnsu za kompenzovanje gubitaka nastalih tokom korona pandemije i ograničenja putovanja koje su Hrvatska i druge zemlje uveli u od 19. marta do 30. juna 2020.

Sudski postupak je počeo u sredu, a odluka će biti doneta u novembru, izveštava portal Ex-Yu Avijejšen.

Povodom ovog sudskog postupka iz Rajanera su saopštili da je "beskičmenjački pristup Evropske komisij prema državnoj pomoći od početka krize kovid-19 omogućio državama članicama da beskrajno ispisuju čekove svojim neefikasnim zombi avio-prevoznicima u ime izbledelog nacionalnog prestiža".

U saopštenju se dodaje da je EK "na brzinu odobrila više od 30 milijardi evra diskriminišuće državne pomoći od početka krize".

Rajaner je sličnu akciju pokrenuo protiv niza odluka o pružanju državne pomoći prevoznicima u Francuskoj, Belgiji, Švedskoj i Italiji.

Evropski Opšti sud je već presudio u korist Rajanera u slučajevima koji uključuju Er Frans, KLM, TAP Er Portugal i Kondor, ali je odustao od zahteva da avio-prevoznici odmah vrate sredstva.

Pored 11,7 miliona evra datih Kroacija Erlajnsu za pokriće gubitaka nastalih od marta do kraja juna 2020, država je tom prevozniku odobrila i 33,2 miliona evra kao vlasnički zajam, i dokapitalizovala ga finansijskom injekcijom od 46,2 miliona evra kako bi se “kapital avio-kompanije vratio na nivoe pre kovida, tj. na nivo kao 31. decembra 2019".

Hrvatska je vlada ovog leta podelila 45,4 miliona evra pomoći avio-sektoru zemlje u obliku subvencionisanih kamata na kredite. Primaoci pomoći, kao ni iznosi koje su dobili, još nisu poznati. Hrvatska vlada ima rok od 12 meseci od datuma sklapanja ugovora da to obznani, što znači da podaci verovatno neće biti objavljeni pre juna iduće godine, zaključuje portal Ex-Yu Avijejšen.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>