• 7

Dr Propast ne bira reči: "Biće loše, krah najgori u pola veka. Bankrotiraće velika kompanija, ugrožen FED..."

Predviđa najgoru krizu u poslednjih pola veka

  • 7
Nouriel Roubini, Nurijel Rubini, Dr Propast Foto: Profimedia/CQ-Roll Call / ddp USA

Usijana inflacija će dovesti do globalnog finansijskog kraha, upozorava ponovo poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Globalna finansijska tržišta trebalo bi da se pripreme za period koji će biti ozbiljniji od 1970. i 2008. godine, smatra poznati ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku.

On je rekao da će centralne banke na kraju odustati od pooštravanja svoje monetarne politike pre nego što se inflacija potpuno porazi.

„Biće ružno, imaćemo finansijsku krizu“, upozorio je Rubini.

On je ukazao na akcije koje su ove godine pale za više od 20 odsto, na pritisak u privatnom kapitalu, na zahlađenje nekretnina u SAD i na opadajuće kreditno tržište, gde su kompanije iskoristile godine niske kamatne stope da se zaduže.

"Inflacija neće pasti dovoljno brzo jer imate negativan šok ponude“, objasnio je on i dodao: „Zapamtite, kada imate negativan šok ponude, dobijate recesiju i visoku inflaciju. Nećemo postići dovoljno brz pad inflacije da ode na 2%.”

Prema Rubiniju, rezultat svega ovoga biće period koji kombinuje najgore iz sedamdesetih i globalnu finansijsku krizu. „Ovo je samo početak bola. Sačekajte dok ne bude pravi bol. A onda imate veliku finansijsku instituciju koja bi mogla da pukne na globalnom nivou, možda ne u SAD možda sada, ali svakako na međunarodnom nivou“, rekao je on.

"Postoji nekoliko firmi koje su ogromne i sistemske. Možda imate još jedan Liman efekat, a onda će Fed morati da nestane. Imaćete ozbiljnu recesiju i doživećete šok na finansijskom tržištu. Oni će sigurno nestati“, upozorio je ekonomista.

Rubini je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008-09, a Volstrit ga je nazvao „Doktor Propast".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. oktobar 2022 | 23:04

    NAZALOST AMERICKOG NOBELOVCA NIKO OD POLITICARA NEZELI DA POSLUSA I SPECI NOVU SVETSKU EKONOMSKU KRIZU KOJA MOZE DA UNISTI KAPITALIZAM SAMO ZBOG ZELJE ZA RATOM !!! OVO JE SATANIZAM !!!!!

  • Jelena

    24. oktobar 2022 | 09:35

    Opet nista novo!Ja sam u finansijskoj krizi ceo zivot!

  • Hoki

    24. oktobar 2022 | 00:21

    To znam ja i bez njega... To jest znamo svi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>