• 46

Struja, gas, putevi, pruge, ali i potencijalne krize: Ova četvorka će voditi naše najvažnije ekonomske resore

Uskoro kreće krojenje budžeta za sledeću godinu, a novoizabrani ministri imaju šansu da iz svojih resora iscrpe najbolje

  • 46
Budžet Srbije, Siniša Mali - Dubravka Negre - Goran Vesić - Rade Basta Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Dragan Kujundžić/Rade Prelić/Sava Radovanović, Twitter/@sicveO11, A. Nalbantjan

Nova vlada oročena je i ovaj put na skoro dve godine, a u tom vremenskom periodu ministri bi trebalo da pokažu rezultate. Uskoro kreće krojenje budžeta za sledeću godinu, a novoizabrani ministri imaju šansu da iz svojih resora iscrpe najbolje.

Dodatno, čeka nas, kako se reklo juče na čitanju predloga imena novih ministara, "ratno stanje" u svetu, a energetika će biti jedna od gorućih tema.

Uz nju, tu će biti i očuvanje standarda, ali i nastavak započetih državnih projekata.

Najvažnija imena u tom smislu, bar kada je reč o državnoj kasi imaju ministar finansija Siniša Mali, ministar privrede Rade Basta i dva obimna ekonomska resora koja će predvoditi Dubravka Negre, ovoga puta kao nova ministarka energetike i rudarstva u Vladi i naslednik Tomislav Momirovića, kao ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture  - Goran Vesić.

U republičkom budžetu za 2023. godinu, prema najavama, biće više novca za povećanje plata i penzija, ali i za kapitalne investicije, ulaganja u vodovodne mreže, auto-puteve, izgradnju železničkih pruga, energetske projekte... završetak starih

Sve ono što će ova četvorka da vodi.

Siniša Mali

Imaće i lak i težak zadatak jer dosta zavisi od kase kakvu je ostavio - samom sebi. I sam je više puta istakao da nemamo problema sa finansijama i da je kasa izbalansirana.

Rođen je 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a tokom osnovnih studija dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit.

Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Novac, evri, budžet Foto: Shutterstock

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

Na funkciji ministra finansija bio je od maja 2018. do oktobra 2020. godine. U novembru 2020. godine postavljen je za nacionalnog koordinatora Republike Srbije za saradnju Republike Srbije u okviru mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i država Centralne i Istočne Evrope, kao i za predsednika srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa NR Kinom.

Predsednik je Mešovitog komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a takođe je i guverner Srbije u Svetskoj banci i u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci.

Rade Basta 

Poznat kao dosadašnji direktor je JP "Beogradske elektrane, Basta će na novoj funkciji zameniti Anđelku Atanasković. 

Po zanimanju je master ekonomista. Basta je bio savetnik direktora "Elektrovojvodine“. Za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj imenovan je u julu 2016. godine.

Odbornik u Skupštini grada Novog Sada postao je nakon izbora 2016, a odbornik u Skupštini grada Beograda posle izbora 2022. Krajem 2016. postao je predsednik pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije za Vojvodinu.

U decembru 2016. postao je direktor Fudbalskog kluba Radnički iz Niša. Na toj funkciji Basta je bio do novembra 2017.

Novog ministra privrede čekaju izazovi u smislu konačnog završetka privatizacija preduzeća koja su odavno na toj listi, ali i uklapanje u budžet u ovoj izazovnoj godini.

Dubravka Negre

Od prethodne ministarke dobiće resor koji je u fokusu zbog svetske energetske krize, ali i zbog preduzeća u tom sektoru koja vape za reformom. Srbija je i noćas uvozila struju, a takvi izazovi čekaće Negre na stolu već prvih radnih dana.

Iako se za Srbiju kaže da energetski ima bogatstvo koje se meri i u svetskim razmerama, potrebni su projekti kako bi se iskoristio taj potencijal. 

Nova ministarka energetike rođena je u Beogradu. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu, smer Bankarstvo i finansije, a magistrirala u oblasti međunarodne ekonomije i menadžmenta na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu. Pohađala je i master nastavu menadžmenta i upravljanja na Anderson školi menadžmenta pri UCLA u Los Anđelesu. Govori srpski, engleski, italijanski i francuski jezik.

Na mesto člana Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo Dubravka dolazi decembra 2021. godine sa pozicije direktorke EIB za Zapadni Balkan. Poznata je u poslovnim krugovima kao čest govornik na ekonomskim konferencijama.

Izmestanje Morave zbog autoputa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Goran Vesić

Kao naslednik Tomislava Momirovića, preuzima ogroman resor u koji se dosta polaže kada je reč o strategiji za napredak naše zemlje. Učešće ovog sektora trebalo bi da bude veće u BDP-u, naveo je i sam Vesić.

U ovom trenutku gradi se deset auto-puteva i brzih pruga u Srbiji, na primer. A čekaju ga i važni koraci poput izmena Zakona o planiranju i izgradnji.

Doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda, rođen je 1969. u Kruševcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kraljevu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Ističe da je bio stažista Evropske fondacije “Robert Šuman” u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu 1999. godine.

Mihailo Jovanović

Vodiće takođe strateški važan resor kada je reč pre svega o digitalizaiji, a to su telekomunikacije.

Opširnije biografije ministara čitajte u našoj posebnoj vesti. 

Video: Vučić o novoj Vladi Srbije: Pročitana 24 imena, još nekoliko odluka na čekanju

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>