• 32
 ≫ 

Vozači sa Šri Lanke za volanom beogradskih autobusa: "Odabrali smo ih neposredno, bili smo u toj zemlji"

 ≫ 

Kako direktor saobraćaja nadležne firme ističe, nakon testiranja su odabrani najbolji

  • 32
Šri Lanka RTS Printscreen

Za volanom autobusa gradskog prevoza uskoro će sedeti vozači čak sa drugog kontinenta. Na poligonu u Krnjači imaju obuku.

Žmigavac, retrovizor, pogled levo-desno. Mora sve iz početka, iako su iskusni vozači u najboljim godinama, 30 vozača autobusa iz Šri Lanke prilagođava se novoj sredini, u krugu najveće privatne kompanije u gradskom prevozu. Na licima i ozbiljnost i osmeh.

- Vrlo smo srećni, sve je odlično, ljudi jako dobri. Upoznali smo grad, jako je lep - navodi Lolita Šumika, vozač iz Šri Lanke.

Na zemlji je kaže zatekao gostoprimstvo i ljubaznost. Iz aviona je video zelenu zemlju. A na pitanje da li će pomagati porodicu, kaže da su upravo zbog toga došli ovde.

- Mi smo ovde da brinemo o našim porodicama - kaže Lolita.

Vozač iz Šri Lanke navodi da je većina njegovih kolega radila u Avganistanu, Dubaiju, Japanu, piše RTS.

- Veoma različiti autobusi, svi voze dobro. Definitivno ćemo ostati  - kaže Lolita Šumika.

Najviše pomaže u obuci zemljaka. Dočekala ih je ljubaznost i uslužnost svih, pa i direktora. Odmah su shvatili da su našli posao.

- Moram da naglasim da je proces same regruatacije trajao dosta dugo, da smo mi odabrali kandidate neposredno - bili smo u Šri Lanci, vršili smo testiranje kandidata i na osnovu njihovih sposobnosti mi smo izabrali najbolje - kaže Dušan Krstić, direktor saobraćaja u kompaniji "Ariva Litas".

Poneki stranac vozi autobus i kamion, ali ovo je prva grupa koja dolazi u kompaniju "Ariva Litas" i prolazi kroz upoznavanje vozila i linije, kaže direktor saobraćaja u kompaniji "Ariva Litas".

- Prvi utisak je da oni znaju da rade, izuzetno su ozbiljni i fokusirani - ističe Krstić.

Da su ozbiljno shvatili svoj posao, dokaz je i da su se mesecima raspitivali postoji li firma u Beogradu, kakvi su uslovi, autobusi.

- Ovi vozači će imati iste uslove kao i naši ovdašnji vozači i svakako im treba pružiti dobrodošlicu, priliku kako bi se osećali lepo u našoj zemlji - kaže Drago Tošić, direktor Konzorcijuma privatnika.

I nemojte se iznenaditi kad na liniji 33 čujete "dobro jutro" na neobičnom naglasku. Voziće vas stranac sigurno i dobro, kao što to rade i naši po svetu. Pomozite im maksimalno, što god da pomislite, svi u svetu idu za boljom platom i uslovima. I dobro je da zbog toga u Srbiju dolaze. Poljoprivednici i još neke delatnosti širom bi im otvorili vrata.

Video: Sudar dva autobusa GSP-a u Borskoj ulici: Jednom kompletno razbijena šofer-šajbna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aksentije

    25. oktobar 2022 | 10:06

    Pa kad uvozimo žene iz Albanije, možemo i vozače iz Šri Lanke.

  • On

    25. oktobar 2022 | 10:32

    A toliko sam pokusavao godina da se zaposlim,ali sam nasao posao u Nemackoj gde i vozim gradski autobus

  • Fajgo

    25. oktobar 2022 | 08:20

    Bas ce se usreciti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>