• 1

Imate stresnu nedelju? Vodimo vas u raj na zemlji: Uživajte u čarima termalne vode, prirodi i miru

Slovenija je prelepa, uređena zemlja Evrope koja turistima ima mnogo toga da ponudi, a posebno se ističu čuvene slovenačke terme

  • 1
Terme Olimia kolaž Foto: Telegraf

Slovenija je nadaleko poznata po svojim prirodnim lepotama, a pravi biser su terme kojih ima u gotovo svakom delu zemlje. Od juga do severa, od Kopra do Ptuja, svaki turista će pronaći svoju oazu sreće, a neki će čak poželeti da tu ostanu zauvek.

Ova evropska država može da se pohvali savršeno osmišljenom ponudom koja zadovoljava potrebe i ukuse turista sa svih strana sveta, bilo da je reč o Amerikancima, Evropljanima i Azijatima. Kada posetite neku od termi, to nije samo jedno mesto već čitav kompleks, kao što je slučaj s popularnom Olimijom.

Turisti iz Srbije posebno vole Terme Olimia jer su nam relativno blizu, prelepo su i moderno uređene, a pružaju ne samo hotelski smeštaj, već i apartmane, glam camping, izvrsnu restoransku ponudu, bujnu prirodu. Nalaze uz samu reku Sutlu, na granici sa Hrvatskom.

Posetivši Terme Olimia imali smo priliku da zavirimo u maltene svaki kutak kompleksa, ali i da probamo lekovitu termalnu vodu. Bogata je raznim mineralima, sadrži magnezijum, kalcijum i hidrogen-karbonat, i odmah je na nas delovala umirujuće. Prava priprema za obilni ručak koji je usledio.

Na izvoru, termalna voda iz Olimije dostiže temperaturu od 24° do 44°C, dok se ona adekvatne temperature - od 30 do 37°C - postiže mešanjem vode iz bunara. Ima je u bazenima kompleksa koji čine Orhidelia, Termalija, hotel Breza, hotel Sotelia, Aqualuna.

Mi smo odseli u hotelu Sotelia i uverili se u njegovu lepotu, obilazeći sobe, SPA i Wellness centar, a kako fotografije govore više od reči, otkrivamo vam jedan deo priče.

Imali ste stresnu radnu nedelju? Vreme je za predah

U Termama Olimia sve je u znaku spajanja duha i tela, što nam je potvrdila i Mateja Bobek, koja nas je pozdravila kao predstavnik kompleksa, lepim rečima i pesmom. Stihove je sama napisala baš za Olimiu, a kako se bavila solo pevanjem, lako joj je pošlo za rukom da nas oduševi.

Ali, to je samo početak. Termalna voda Termi Olimia ima pozitivan uticaj na celo telo, a pre svega na smanjenje negativnih efekata po zdravlje koji su posledica stresa. Smatra se da banjanje u termalnoj vodi redukuje napetost u mišićima, povećava prokrvljenost tkiva, te da uopšteno revitalizuje i jača imuni sistem.

Postoji i nekoliko centara u kojima možete uživati: Orhidelia, Termalija, Aqualuna.

Orhidelia

Ovaj Wellness kutak važi za najluksuzniji u celom kompleksu. Naši ljudi vole da borave u Termama Olimia, i kako saznajemo, ima ih sve više poslednjih godina. Često dolaze i samo za vikend, kada su kraći odmori ili raspusti.

Optimalna cena za dvoje tokom vikenda, za uslugu polupansiona, iznosi 450 evra. Ipak, cene variraju zavisno od sezone, tražnje, izbora smeštaja.

Konkretno Orhidelia godinama unazad osvaja značajno priznanje za najbolji Wellness centar u Sloveniji. Ima dva nivoa, spoljašnje i unutrašnje bazene, sauna centar, brojna tematska odmorišta i bogatu kulinarsku ponudu. Gosti ovde dođu da pronađu mir, oazu za opuštanje, i upravo to dobiju.

Ocena 10+ ide unutrašnjem bazenu sa termalnom vodom temperature između 31 i 32°C, koji nudi ostrvca, ležaljke za masažu, sporu reku, dva whirpoola, gejzire, svetleću pećinu i bazen sa podvodnom muzikom.

Termalija

U pitanju je prvoizgrađeni termalni kompleks, koji je potom potpuno renoviran i modernizovan. Njega obožavaju porodice sa decom, koje rado koriste usluge Termalija Relax i Termalija Family Fun.

Dakle, ako vam budžet to dozvoljava, a planirate prijatan porodični odmor tokom dolazećih praznika, uvereni smo da ćete uživati u ovom kompleksu.

Obilazeći kompleks uzduž i popreko, zaista smo mogli istinski da uživamo u lepotama Slovenije: čistom vazduhu, bujnom zelenilu, pogledu na brda. Ono što je specifično za objekat Sotelia jeste to da je "ušuškan" u dolini, tako da ćete zasigurno imati osećaj intimnosti i relaksacije.

Termalija gostima nudi veliki unutrašnji i spoljašnji bazen, prostor za decu sa vodenim pištoljima, toboganima i mrežama/stenama za penjanje, kao i bazen sa peskom, 7D bioskop.

Aqualuna

Terme Olimia krasi i letnji zabavni park, vodene površine 3.000 m2. To je mesto gde gosti otkrivaju šta zaista znači zabava: na raspolaganju su bazen sa stolicama za masažu i gejzirima, bazen sa talasima, zatim bazen za spuštanje sa čak devet tobogana.

Za one najhrabrije je kreiran specijalni King Kobra tobogan, koji omogućava avanturistički spust u dve cevi; vožnja je puna adrenalina i iznenađenja, i vodi kroz zatvorene i otvorene delove tobogna.

Najmlađi gosti mogu uživati u mini klubu King Kobra, Aquajungle-u od 550 kvadratnih metara i Aquasafari-ju.

Terme Olimia su, pritom, samo jedne u nizu. Slovenija je uređena zemlja koja turistima ima mnogo toga da ponudi, a među atraktivnim termama su još i Terme Čadež - smeštene u podnožju planine Gorjanci, između reka Sava i Krka, potom Rimske terme iz mesta Rimske Toplice, Terme Krka, Terme Laško i Terme Ptuj, kao i razne druge.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana

    27. oktobar 2022 | 07:11

    Sve je to lepo, ali moja primanja sa završenim fakultetom su tolika da jedva stigne do kraja meseca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>