• 1

Enigma: Koliko gasa Evropa zaista želi od Rusije?

Evropska komisija je upozorila da bi ograničenje cena prirodnog gasa u EU moglo dovesti do povećanog odliva jeftinije energije u zemlje koje nisu deo šeme

  • 1
gas, evropa Foto: shutterstock.com

Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije, preko projektovanog gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je za TAS S izvor iz turske vlade.

- Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti i u drugim zemljama - rekao je izvor.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske, Fatih Donmez, izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da razgovara o mapi puta za stvaranje gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, u skladu sa ranijim predlogom Moskve.

Međutim, on je rekao da za sada nema "tačnih datuma razgovora sa Rusijom" o tom pitanju, navodi TAS S.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u prošlonedeljnom govoru na moskvoskom energetskom forumu predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit preko Severnog toka više nije moguć, na ovo čvorište.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se gas snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko budu zainteresovane.

Prema pisanju RT, Evropska komisija je upozorila da bi ograničenje cena prirodnog gasa u EU moglo dovesti do povećanog odliva jeftinije energije u zemlje koje nisu deo šeme, navodi se u dokumentu do kojeg je došao Rojters.

Ova mera bi, navodno, mogla da izazove povećanje potražnje za gasom do 9 milijardi kubnih metara. To bi rezultiralo jeftinijom električnom energijom proizvedenom u EU - za zemlje koje nisu članice EU, a koje uvoze električnu energiju iz bloka, ali nemaju ograničenje cene, kao što su Velika Britanija i Švajcarska.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>