• 0

Ovo je reč o kojoj se najviše tvituje: "Ratuju" na mreži, ali bez konkretnih rešenja

Između ostalog, u protekla 24 sata na Tviteru se oglasio i Džo Bajden, koji kaže da su "republikanci spremni da ugroze temelje američke ekonomije kako bi smanjili poreze za bogate"

  • 0
inflacija

Foto: shutterstock.com

Da li znate koja reč je ovih dana jedna od najzastupljenijih na TviteruTo je, ni manje ni više, nego reč inflacija.

U neku ruku, nismo iznenađeni. Kriza troškova u celom svetu dovela je do toga da ljudi svakodnevno preispituju cene i dobro pregledaju svoje korpe u marketima, pre nego odu na kasu. Štaviše, jedno istraživanje pokazuje da se Evropljani odriču i onoga što je osnovno.

Cene rastu u celom svetu, a najnovija vest je da Australija beleži najveći nivo inflacije u poslednje 32 godine, pri čemu su potrošačke cene (tzv. CPI indeks) prošlog meseca skočile 1,8 odsto. Ni SAD i Evropa ne stoje mnogo bolje.

Kako su ekonomske teme u zenitu mesecima unazad, brojne studije se bave upravo njima. Digital Element je istraživao koje ekonomske teme su aktuelne u poslednja 24 sata na digitalnim kanalima širom sveta, kao i to da li je inflacija - jednako aktuelna tema svuda, u Srbiji, kao i u drugim zemljama Evrope i sveta.

Došli su do nekih vrlo zanimljivih podataka:

Naime, glavni kanal komunikacije za ekonomske teme bila je društvena mreža Tviter, a interesantno je da se u svetu više pisalo o inflaciji (305.5 hiljada) nego o samoj ekonomiji (279.9 hiljada). Po engagement-u, odnosno angažmanu na mreži, reklo bi se da su i inflacija (739.5 hiljada) i ekonomija (743.2 hiljada) veoma zanimljive i intrigantne teme zbog čega imaju brojne reakcije publike u vidu lajkova, komentara i šerova.

Republikanci vs. demokrate i ekonomija SAD

U protekla 24 sata istakao se američki novinar Aron Rupar koji je na Tviteru postavio snimak sekretara za saobraćaj SAD, Pita Butidžidža, koji govori o republikancima i njihovim rešenjima za inflaciju. Taj post je izazvao veliki broj reakcija.

"Mnogi republikanci u Kongresu zauzimaju stavove koji se više odnose na problem nego na rešenje... Da li neko može da navede 5 najboljih stvari koje su predložili za borbu protiv inflacije? Može li neko da navede 3? Šta kažete na 1?", napisao je.

Još jednu kritiku na račun republikanaca uputio je predsednik SAD, Džo Bajden.

"Republikanski zvaničnici spremni su da ugroze temelje američke ekonomije kako bi smanjili poreze za bogate".

Sa druge strane, američki političar Majk Pompeo osvrnuo se takođe na inflaciju, ali i rad demokrata.

"Dve nedelje od danas, možemo da otpustimo demokrate koje su nam dale inflaciju, talas kriminala i graničnu krizu".

Inflacija pogađa čitav svet

Sudeći po mapi koju vidite ispod teksta, čitav svet diskutuje o ekonomskim temama, ali se i čitav svet našao u vrtlogu inflacije sa akcentom na SAD, gde je zabeleženo najviše objava.

mapa digital element

Foto: Printskrin/Digital Element

Novi početak Britanije sa Rišijem Sunakom

Nekadašnji britanski ministar finansija, Riši Sunak, od juče je i zvanično premijer te zemlje. Na tom mestu je zamenio Liz Tras, koja je posle kratkog boravka na funkciji premijera podnela ostavku.

Britanci, ali svi ostali, pitaju se da li će Sunak uspeti da "izvuče" zemlju iz krize i da ekonomsku stabilnost postavi kao prioritet, kako je juče istakao.

Sunak i njegova nova funkcija u Vladi Velike Britanije svakako su jedna od najpopularnijih tema u danima za nama. O imenovanju novog premijera se najviše pisalo u prvim danima ove nedelje, pa je za dva dana (24. i 25. oktobra) prikupljeno 1,2 miliona tekstova sa engejdžmentom ili angažmanom od 8,6 miliona.

Iz mora objava izdvajamo tvit Kira Starmera, lidera Laburističke partije Velike Britanije, koji je čestitao Rišiju Sunaku što je postao premijer i ušao u istoriju kao prvi britanski premijer azijskog porekla. Starmer se, takođe, osvrnuo i na ekonomiju Velike Britanije.

"Torijevci su srušili ekonomiju, sa niskim platama, visokim cenama i krizom troškova života. Javnosti je potreban novi početak i mišljenje o budućnosti Britanije", napisao je.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>