• 0

Crna ovca: Da li je modni gigant, ipak, našao način da ostane u Rusiji?

Gubici Inditex-a, u slučaju potpunog povlačenja sa ruskog tržišta, procenjeni su na 300 miliona dolara

  • 0
zara

Foto: shutterstock.com

Španski modni konglomerat Inditex, koji poseduje brendove odeće kao što su Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho, Bershka i Stradivarius, postigao je preliminarni dogovor o prodaji svog ruskog poslovanja.

"Inditex je postigao inicijalni sporazum o prodaji svog poslovanja u Ruskoj Federaciji grupi Daher… Uslovi transakcije,podložni odobrenju vlade, omogućiće očuvanje značajnog broja poslova koje je Grupa stvorila u Rusiji, budući da uključuje prenos većine ugovora o zakupu koji se odnose na prodavnice", navodi Grupa u saopštenju objavljenom na svojoj veb stranici u utorak, piše RT.

Izvori kažu da Daher Grupa već poseduje prava na franšizu Zara i Massimo Dutti za Bliski istok.

Inditex je obustavio ruske operacije 5. marta, a dogovor sa Daherom bi značio da će kompanija potpuno napustiti zemlju. Međutim, kompanija je nagovestila da bi se njeni brendovi, ipak, mogli vratiti u Rusiju putem "potencijalne saradnje kroz ugovor o franšizi" sa Daherom.

Ranije je Forbs objavio, pozivajući se na izvore kompanije, da će se četiri brenda - Zara, Pull&Bear, Bershka i Stradivarius - vratiti u Rusiju sledećeg proleća pod novim imenima.

U tekstu se podseća da je Inditex zatvorio svoje prodavnice u Rusiji ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Pre toga, u Rusiji je radilo više od 500 prodavnica različitih brendova španskog holdinga, koji su mu donosili oko 8,5% globalnog profita.

Gubici Inditex-a, u slučaju potpunog povlačenja sa ruskog tržišta, procenjeni su na 300 miliona dolara.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>