• 0

Samsung ima novog šefa: Treća je generacija porodice-osnivača, ali "petlja" sa zakonom

Li je, naime, predvodio Grupu kao predsednik još od 2014. godine, kada je njegov otac Li Kun-hi dobio infarkt

  • 0
Lee Jae-yong Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Kompanija Samsung je i zvanično postavila novog šefa, a to je Li Džae-jong (54).

Kako piše BBC, ovaj simboličan potez znači da će najveća svetska firma za proizvodnju smartfona sada i zvanično biti vođena od strane treće generacije porodice koja ju je osnovala. Kompaniju Samsung je osnovao Lijev deda.

Inače, Džae-jong dolazi na mesto izvršnog predsednika Samsunga dva meseca nakon što je pomilovan zbog podmićivanja bivšeg predsednika u korupcijskom skandalu, a zbog kog je pala prethodna južnokorejska vlada, preneo je AP.

Li je, naime, predvodio Grupu kao predsednik još od 2014. godine, kada je njegov otac Li Kun-hi dobio infarkt. Ali, smatra se da su njegovi problemi sa zakonom bili faktor ometanja u daljem napredovanju.

To je, dodaje se, sprečavalo Samsung da promoviše Lija u direktora, nakon smrti njegovog oca 2020. godine. Objava kompanije o tome da je Li novi direktor došla je nedugo nako što je južnokorejski gigant saopštio o padu od 31 odsto.

U avgustu prošle godine Li je pušten iz južnokorejskog zatvora na uslovnu slobodu, nakon 207 odležanih dana. Bilo je to nešto više od polovine kazne koju je dobio, nakon što je osuđen u januaru.

U saopštenju je kancelarija tadašnjeg predsednika Mun Dže Ina rekla da je Lijevo oslobađanje izvršeno u nacionalnom interesu i zamolio je za razumevanje.

- Svesni smo da postoje podržavajući i suprotstavljeni stavovi o uslovnom otpustu potpredsednika Lija. U pravu su i oni ljudi koji se protive - rekao je tada Dže In.

Ministarstvo pravde Južne Koreje je saopštilo kako je donelo odluku da oslobodi Lija nakon što je razmotrilo efekte pandemije na ekonomiju zemlje i globalna tržišta. Godinu dana kasnije, pomilovao ga je novi predsednik države, Jun Suk Jeol.

Li je, piše BBC, proglašen krivim za mito, proneveru i prikrivanje imovinske koristi u vrednosti od oko 8,6 milijardi vona (6 miliona dolara).

Video: Veza na poslu - da ili ne? Da li ljubav može uništiti vašu karijeru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>