• 0
 ≫ 

Orban našao novog, velikog partnera: "Struja bi dolazila direktno u Mađarsku"

 ≫ 

Planirani sistem bi mogao da zameni velike količine prirodnog gasa koji Mađarska trenutno koristi za proizvodnju električne energije, rekao je danas premijer te zemlje

  • 0
Viktor Orban Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

- Dugoročno rešenje za tekuću energetsku krizu je da Evropa nabavlja što više energije iz što više pravaca - izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, nakon što je u Budimpešti potpisao sporazum o strateškom partnerstvu s gruzijskim kolegom Iraklijem Garibašvilijem.

U zajedničkoj izjavi za novinare, Orban je naveo da će veća ponuda oboriti cene energenata, što je u fundamentalnom interesu Mađarske, jer se zemlja "bori s inflacijom, koja je velikim delom uzrokovana visokim cenama energije", prenosi agencija MTI.

- Formira se novo veliko energetsko partnerstvo za koje Mađari imaju poseban interes - dodao je on, precizirajući da je u planu uspostavljanje novog velikog sistema dalekovoda kojim bi se isporučivala električna energija iz Azerbejdžana u Mađarsku preko Gruzije i Rumunije.

Prema njegovim rečima, taj sistem bi mogao da zameni velike količine prirodnog gasa koji Mađarska trenutno koristi za proizvodnju električne energije.

- Umesto toga, Mađarska bi sada direktno dobijala struju - rekao je Orban, napominjući da je Garibašvili dao punu podršku ovom projektu.

Video: Vučić: Dogovorili smo se kako da zaustavimo ilegalne migracije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>