• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se živi u Beču ovih dana? Bečlijke kažu da su veoma zadovoljne, a vi? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Anketa je pokazala da najveći deo ispitanica želi više vremena, prostora i mogućnosti za sebe

  • 4
beč Foto: shutterstock.com

Beč je, prema brojnim anketama i istraživanjima, jedan od najboljih gradova za život na svetu. Dobru poziciju sebično čuva već godinama.

O tome svedoče i rezultati najnovije, najveće ankete, nedavno sprovedene među ženama u Beču. Učestvovalo je 15.000 učesnica i dato je više od 77.000 odgovora, a anketa nosi naziv "Beč kakav ona želi". Naime, odgovori Bečlijki biće osnova za konkretne mere i projekte koje će gradska uprava narednih godina realizovati.

U istraživanju su mogle da učestvuju sve Bečlijke različitog statusa: mlade, žene starije od 60 godina, žene migrantskog porekla, (samohrane) majke, zaposlene žene, one sa zdravstvenim tegobama, kao i Bečlijke različitog stepena obrazovanja.

Teme ankete su bile:

  • Izazovi usled korona krize
  • Zadovoljstvo u oblastima kao što su: stanovanje, obrazovanje, zaposlenost, zbrinjavanje dece/škola, neplaćeni rad, zdravlje i slobodno vreme

Inače, zanimljivo je da je više od polovine stanovništva u Beču ženskog pola. U okviru najveće ankete koja je do sada sprovedena, Bečlijke su iznele svoje ideje, želje i potrebe. Cilj je bio da se sagleda životna situacija žena i devojčica u Beču dve godine nakon izbijanja pandemije. Jedna od važnijih tema za učesnice ankete bilo je obrazovanje i usavršavanje.

- Obrazovanje je ključ da bi se krenulo novim putem i razvijala sopstvena ličnost - izjavio je gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig.

kafa u Beču Foto: Shutterstock

Uopšteno govoreći, Bečlijke su u mnogim oblastima veoma zadovoljne stanjem. Ipak, rezultati istraživanja su pokazali da je pandemija samo učvrstila stare uloge. Mlade žene i devojčice izjasnile su se da osećaju veći teret.

Nezadovoljstvo postoji najpre po pitanju raspoloživog vremena, vremena za fizičke kontakte, slobodne aktivnosti ili vremena za sebe. Raspoloživim vremenom za slobodne aktivnosti zadovoljno je ukupno 46 odsto ispitanica (samo 18 odsto je "veoma zadovoljno"). Više od polovine je nezadovoljno.

Ako živite i radite u ovom gradu, možete popuniti našu anketu:

Da li ste zadovoljni životom i radom u Beču?

Glasajte

Posebno majke osećaju da su dodatno opterećene zbog realizacije nastave od kuće. Samohrane majke su još više pogođene. Anketa je pokazala i da zaposlene žene neplaćeni rad kod kuće najveći delom obavljaju same.

Po pitanju stanovanja i stambenog prostora, 68 odsto Bečlijki je navelo da su zadovoljne, a njih 33 odsto je "veoma zadovoljno". Kada je reč o temi poslovnog usavršavanja i napredovanja, učesnice su poželele više mogućnosti.

Sveukupno, anketa je pokazala da najveći deo ispitanica želi više vremena, prostora i mogućnosti za sebe.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирко

    30. oktobar 2022 | 10:33

    Брига нас за Беч, што не пишете како ми живимо јесмо ли задовољни, колко је шта поскупело колике су плате и тако

  • Праведник

    30. oktobar 2022 | 09:45

    Ма где ово? Па зар не цркавају од глади и цвокоћу у леденим становима? 🤣😂😅

  • Вук

    30. oktobar 2022 | 11:40

    Наравно да су задобољне, јер српска јавност је БОМБАРДОВАНА лажима да се запад гуши у инфлацији и неимаштини...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>