• 6
 ≫ 

Brisel pogođen u Ahilovu petu: "Blok neka bude spreman da plaća još skuplji gas - i to godinama"

 ≫ 

Norveška se, u međuvremenu, istakla kao ključni igrač u snabdevanju EU gasom. Kompanija "Equinor" je značajno profitirala u trećem kvartalu

  • 6
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

- Cene prirodnog gasa će godinama ostati visoke u EU, zbog pada isporuka iz Rusije - izjavio je u petak izvršni direktor norveškog državnog energetskog giganta Equinor.

Kako je rekao, osnovni problem u Evropi je nestašica gasa. "A doći će do nestašice vremenom, i ako Evropa želi da privuče taj gas, trebalo bi da očekuje da će platiti visoku cenu u narednim godinama", kazao je Anders Opedal na konferenciji za novinare, izvestio je Rojters.

Prvi čovek Equinor-a kaže da Norveška trenutno isporučuje rekordne količine gasa bloku, ali upozorava da bi se najnoviji predlozi EU - za ograničavanje cena ovog energenta - mogli pokazati kao "kontraproduktivni" u borbi protiv krize.

- Svako ograničenje cena, zapravo, ne rešava fundamentalne probleme... Ustvari, može biti kontraproduktivno povećanje potražnje dok se ponuda ne povećava - tvrdi Opedal, a citira Blumberg.

Equinor je, inače, nedavno pretekao ruski Gasprom kao najveći snabdevač Unije gasom, ali analitičari kažu da ovaj gigant nema proizvodne kapacitete da zameni tokove ruskog gasa, piše RT. Ipak, Opedal je obećao da će njegova kompanija doprineti proizvodnjom "što je više moguće".

Usred rasta globalnih cena energije, Equinor je pre dva dana objavio rekordnu dobit u trećem kvartalu, navodeći da je korigovana zarada kompanije, za period jul-septembar, porasla na neverovatnih 24,3 milijarde dolara sa 9,77 milijardi dolara, ostvarenih u trećem kvartalu 2021. godine.

gas, cene gasa Foto: shutterstock.com

S druge strane, RT dalje prenosi reči gradonačelnika Kijeva, Vitalija Kličkoa:

- Mnogi Ukrajinci bi mogli da se "smrznu" u narednim mesecima, osim ako im Zapad ne pomogne da se izbore sa krizom, izazvanom ruskim vazdušnim udarima na energetsku infrastrukturu zemlje.

U razgovoru za Daily Telegraph, Kličko, inače bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji, rekao je da će se Ukrajina suočiti sa ogromnim izazovima. "Činimo sve što možemo da spasimo živote naših ljudi i da ih zaštitimo".

Dodaje da je njegov tim uspeo da nabavi izvestan broj generatora električne energije, dok je pripremao 1.000 mobilnih grejnih tačaka u Kijevu u iščekivanju, kako je rekao, "najgoreg scenarija".

Kličko je signalizirao i da Ukrajini hitno treba, ne samo zapadno oružje i sistemi protivvazdušne odbrane, već i ćebad, zimska odeća, generatori. "Ovo je kritično vreme za ovu vrstu podrške", naglasio je.

U pokušaju da spreči humanitarnu katastrofu, EU je prošle nedelje najavila novi program skloništa za hitne slučajeve i zimskih objekata za Ukrajinu, obećavajući da će obezbediti dodatnih 175 miliona evra humanitarne pomoći najugroženijim delovima stanovništva u Ukrajini i susednoj Moldaviji.

Ranije ovog meseca, SAD, koje su najveći međunarodni finansijer Ukrajine, obećale su da će podržati Kijev sa hitnom pomoći u iznosu od 55 miliona dolara. Paket uključuje ulaganje u infrastrukturu za grejanje, nabavku generatora i drugih sredstava za grejanje.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvaka

    30. oktobar 2022 | 13:21

    Neobicno toplo vreme sirom Evrope je pomoglo zapadu da se odbraninod ruske ucene gasom. Skladista su puna, jos se ne trose a nece ni do decembra jer se predvidja toplo vreme. Putin je posle borbe na terenu izgubio i u ovoj borbi ucene gasom. Zapad je potpubo nezavisan od ruskog gasa a tek ce biti kada se zavrse novi gasovodi iz norveske i alzira. Putin resio rusiju 😎

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>