• 1
 ≫ 

Sedam članica, 90 ljudi: EU do sada zamrzla 17 milijardi evra ruske imovine

 ≫ 

Unija je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrajini

  • 1
eu, rusija

Foto: shutterstock.com

U okviru paketa sankcija protiv Rusije, Evropska unija je do sada zamrzla više od 17 milijardi evra ruske imovine, objavio je evropski poverenik za pravosuđe, Didije Rejnders.

- Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi u sedam država članica, od čega 2,2 milijarde u Nemačkoj - rekao je Rejnders za nekoliko nemačkih listova, koji su deo medijske grupe Funke.

Od uvođenja sankcija, Austrija je zamrzla imovinu sankcionisanih ruskih državljana i privrednih subjekata u vrednosti od 1,7 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Na osnovu novog paketa, očekuje se da će taj broj dalje rasti.

Podsećamo, EU je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrajini, a posebno su ukrajinski političari u više navrata tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

- Ako se radi o novcu koji potiče iz kriminalnih preduzeća koje je EU zaplenila, on se može usmeriti u kompenzacioni fond za Ukrajinu. Međutim, taj iznos nikako neće biti dovoljan za finansiranje obnove - istakao je Rejnders.

Prema njegovim rečima, u sklopu sankcija sa Zapada zamrznuto je i 300 milijardi evra deviznih rezervi ruske centralne banke. Evropski poverenik za pravosuđe smatra da se ta suma može zadržati barem kao garancija, dok Rusija dobrovoljno ne učestvuje u obnovi Ukrajine.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    31. oktobar 2022 | 09:22

    Ne zavode oni sankcije Rusiji nego sebi. Glupi pa ne kapiraju. Kad shvate biće kasno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>