• 1

Sumorno stanje za male i srednje biznise: U zemlji punoj Srba - stečaj do stečaja

Dok broj stečaja raste, opao je broj novoosnovanih firmi

  • 1
beč noću

Foto: Shutterstock

Za devet meseci ove godine zabeležen je ogroman broj austrijskih preduzeća koja su prijavila stečaj. Ukupno su, od januara do septembra, pokrenuta 1.692 stečajna postupka.

Poređenja radi, prošle godine su otvorena 1.122 stečajna postupka, tako da se radi o rastu od čak 51 odsto, pokazuje studija Dun & Bradstreet. Posebno su pogođene firme koje se bave trgovinom.

U ovoj privrednoj grani, broj stečaja se povećao sa 189 na 377, što je rast od čak 99 odsto. U građevinarstvu se beleži rast od 30 odsto (33 preduzeća), dok je kod uslužnih delatnosti broj stečajnih postupaka 246, a u ugostiteljstvu 175 (rast od po 62%).

Dok broj stečaja raste, opao je broj novoosnovanih firmi. U prva tri kvartala ove godine u Austriji je registrovano 17.306 novih firmu, što je za 5% manji nego lani.

Najviše firmi je osnovano sa uslužnom delatnošću, 6.783, što je rast od 17 odsto, a u trgovini 2.285, što je smanjenje od 22 procenata. I u susednoj Nemačkoj i Švajcarskoj je porastao broj stečajnih postupaka.

U Švajcarskoj je zabeležen rast od 23 odsto, sa 3.552 pokrenuta stečajna postupka, a u Nemačkoj rast iznosi 4 odsto, i podrazumeva 6.989 pokrenutih stečajnih postupaka. U obe zemlje je, kao i u Austriji, opao broj novoosnovanih firmi.

Svi ovi podaci ukazuju na tešku situaciju u privredi, koja posebno pogađa preduzetnike, ponajviše male i srednje. Podsećamo i da je inflacija u Austriji - u oktobru - iznosila 11 odsto, a u Nemačkoj 11,6 procenata.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. novembar 2022 | 12:07

    ОВО је баш опасно - Аустрија је једна од само 4 ЕУ државе које приходују - остали мешетаре , или су издржавани, као ми.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>