• 0

Aramko imun na krizu: Profit odskočio rekordno

Neto dobit saudijske kompanije iznosi 42,4 milijarde dolara u trećem kvartalu

  • 0
Aramco Foto: Shutterstock

Energetski div Saudi Aramko zabeležio je drugi najveći neto profit od listiranja te kompanije na berzi, zahvaljujući rastu cena nafte i gasa, iako njegovo poslovanje s rafinisanim gorivima i hemikalijama trpi zbog globalnog ekonomskog usporavanja.

Neto dobit Aramka u trećem kvartalu iznosi 42,4 milijarde dolara, što je nešto manje od rekordne zarade od 48 milijardi dolara u prethodnom tromesečju, ali je za oko 40 procenata veća nego u istom periodu 2021, izveštava Blumberg.

Kompanija pod kontrolom države zadržala je iznos dividende, inače najveći na svetu, na nepromenjenom nivou od 18,8 milijardi dolara za treći kvartal, uprkos tome što je zabeležila rekordan slobodan gotovinski tok od 45 milijardi dolara.

Koeficijent zaduženosti Aramka, mera neto duga prema kapitalu, postao je negativan prvi put od početka 2020. godine, što naglašava snažno poboljšanje uslova poslovanja posle pandemije kovida-19.

Video: Snimak usidrene superjahte Nord sankcionisanog ruskog oligarha u Hong Kongu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>