• 2
 ≫ 

Planirate Austriju? Skuplje vinjete pred ski sezonu, a pazite i na ovo pravilo: Kazna do 5.000 evra

 ≫ 

Austrija i dalje ostaje jedna od najbogatijih zemalja na Starom kontinentu, ali je isto tako činjenica da se suočava sa nezapamćenom krizom u raznim aspektima

  • 2
austrija, skijanje Foto: shutterstock.com

Jedna od najskladnijih evropskih zemalja, ipak, ne uspeva da ostane imuna na krizu. Inflacija je skočila 11 odsto u oktobru, a rekordan broj firmi je prijavio stečaj.

Ankete pokazuju da je čak 83% austrijskih građana "izuzetno zabrinuto" zbog toga u kom pravcu idu poskupljenja. Oko 15% njih kaže da nema dovoljno sredstava da plati sve pristigle račune, a 18 procenata ne može da namiri rate kredita.

Svakako, Austrija i dalje ostaje jedna od najbogatijih zemalja na Starom kontinentu, ali je isto tako činjenica da se suočava sa nezapamćenom krizom u raznim aspektima. Tome u prilog govori i činjenica da čak 75 odsto građana ovih dana kupuje jeftinije namirnice. Nekih 20 procenata bira samo one osnovne.

Dodatno, uoči ski sezone najavljeno je i poskupljenje vinjeta, za 2,8 odsto. Tako će "najpopularnija" vinjeta na austrijskim auto-putevima, koja važi 10 dana, od sada koštati 9,90 umesto 9,60 evra.

I dvomesečna vinjeta ima novu cenu - 29 evra, dok će godišnja koštati 96,40 evra. To je, opet, jeftinije nego u Sloveniji, gde košta 100 evra, a plate su niže. 

Međutim, HAK upozorava da je moguć dalji rast cena vinjeta, jer se putarina u Austriji automatski usklađuje sa indeksom potrošačkih cena.

Treba pomenuti i da godišnja vinjeta važi od 1. decembra prethodne godine do 31. januara sledeće godine. Dakle, godišnja vinjeta za 2023. kreće od ovog decembra i važi do kraja januara 2024. godine.

Zimske gume Foto: Pixabay

Kazna do 5.000 evra

Austrijski auto-moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na putevima, ARBÖ, upozoravaju vozače motornih vozila da od 1. novembra, prema zakonskim propisnima, automobili u saobraćaju moraju imati zimske gume.

Zakonodavac propisuje obaveznu zimsku opremu od 1. novembra ove, do 1. aprila sledeće godine.

Za one koji se ne pridržavaju obavezne odluke o zimskim gumama, predviđene su stroge kazne. U slučaju kontrole, saobraćajna policija vlasnicima automobila - koji u pomenutom periodu nemaju zimske gume - može izreći kaznu do 5.000 evra.

Video: Orgomne gužve na benzinskim pumpama po Francuskoj i dalje traju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    3. novembar 2022 | 10:23

    Znači kod njih koji kako ste napisali su jedna od najbogatijih zemlja vinjeta košta 26 evra za dva meseca a kod nas siromašnih u jednom danu odeš iz Beograda za Niš i vratiš se ,platiš isto. Pa dal je moguće?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>