• 26

Brnabić: Biće rasta cena struje, ali u skladu sa platama i penzijama

Kada je reč o energentima, premijerka kaže da je učinjeno sve da bude dovoljno gasa i struje za predstojeće mesece

 • 26
bojler, struja

Foto: shutterstock.com

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da će cena struje i gasa morati da se dižu u jednom trenutku, ali je naglasila da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.

- Naravno da će morati da se diže cena stuje kao što će morati da se diže cena gasa, ali postoje dve stvari koje su važne i koje će to da uslovljavaju. Prva je rast plata i penzija u Republici Srbiji. Dakle, koliko mi možemo da štitimo kupovnu moć naših građana i to ćemo i dalje raditi, zato što ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, moramo da guramo naviše životni standard građana i da, naravno, idu cene struje gore, ali da to bude na jednom održivom nivou - rekla je Brnabić za RTS.

Ukazuje da je veoma bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća.

- Druga stvar koja je izuzetno važna jeste da i u ovoj krizi mi moramo da štitimo našu privredu, naša preduzeća tom subvencionisanom cenom i struje i gasa, kako bi oni bili konkurentni, zato što ćete imati neke zemlje EU, kao što je Nemačka, koje će davati šakom i kampom finansijske subvencije svojim preduzećima.

Kada je reč o energentima, premijerka kaže da je učinjeno sve da bude dovoljno gasa i struje za predstojeće mesece.

- Prilično smo se dobro spremili. Mi sada imamo u našim gasnim skladištima - u Banatskom dvoru i u gasnim skladištima u Mađarskoj, gasa dovoljno za dva meseca najintenzivnijeg zimskog korišćenja gasa - rekla je Ana Brnabić i dalje istakla da Srbija ima oko 100.000 tona mazuta, a da se nabavljaju i dodatne količine, kako bi se pomoglo onim institucijama ili lokalnim samoupravama koje se nisu spremile.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miki

  2. novembar 2022 | 08:25

  O kakvim povecanjima plate i penzije govorite, kada sve ostalo povecavate, nima nikakvog povecanja ovo je golo prezivljavanje.

 • ....

  2. novembar 2022 | 08:17

  Kojim platama? Šta je sa privatnim sektorom, kome oni povećavaju plate?

 • Disko

  2. novembar 2022 | 08:27

  Zar niste glasali za njih???Cemu iscudjavanje?

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>