• 0
 ≫ 

Kirije im rastu, a zarade stagniraju: Za neke stanove cena veća čak 25%

 ≫ 

Zarade su od januara 2020. do danas porasle u proseku za 5,8 odsto, a kirije za 12,2 procenata

  • 0
beč, austrija Foto: shutterstock.com

Od početka pandemije kovida-19, većina kirija za stanove u Austriji porasla je više od zarada, pokazala je analiza instituta Momentum.

Zarade su od januara 2020. do danas porasle u proseku za 5,8 odsto, a kirije za 12,2 procenata, što je rast duplo veći od mesečnih primanja. Stručnjaci očekuju da će i naredne godine biti nastavljen taj trend.

Momentum prognozira da će kirije prosečno rasti za 15 odsto, a kod pojedinih kategorija - i do 24 procenta. Na drugoj strani, zarade neće rasti u tako visokom procentu.

Zbog toga Momentum preporučuje da vlada donese mere kojima bi obustavila rast stanarina, a koje bi mogle postati nedostižne građanima. Podsećamo i da je inflacija u ovoj zemlji i celoj evrozoni na visokom nivou.

A kada govorimo o cenama kirija, i u Srbiji se stanje pogoršalo. Naime, cene rastu velikom brzinom, pa se otvara pitanje kako da se zaštitite od pohlepnih stanodavaca.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>