• 1

Pojačano zapošljavanje u privatnom sektoru Srbije: Predložen i novi stendbaj aranžman sa MMF-om

Posebno je konstatovano i da je očuvana finansijska stabilnost, kao i stabilnost deviznog kursa, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju

  • 1
Žena preduzetnica, banka posao, internet bankarstvo, laptop, nekretnine Foto: Shutterstock

Sastankom u Narodnoj banci Srbije završeni su zvanični razgovori Misije MMF sa delegacijom Srbije, a tokom te posete predložen je novi stendbaj aranžman koji će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike, saopštila je danas NBS.

Tokom dvonedeljenih razgovora ocenjeno je da srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od "šokova" iz međunarodnog okruženja.

"Predloženi stendbaj aranžman biće dodatna podrška finansiranju u uslovima izazova u svetskom ekonomskom okruženju, a podržaće i makroekonomske politike i napore vlasti na sprovođenju strukturnih reformi, sa fokusom na sektor energetike. Stendbaj aranžman će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike i nadovezaće se na reformsku agendu Instrumenta, uz uvažavanje tekućih izazova", navedeno je u saopštenju.

Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanog savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI) iz juna 2021. godine.

Istovremeno, razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (Stand-by Arrangement - SBA), čiji je fokus na nastavku vođenja odgovorne ekonomske politike, uz dodatnu podršku finansijskoj stabilnosti u periodu vanrednih svetskih okolnosti i preplitanja nekoliko kriza, dodaje se u informaciji.

Tokom razgovora, razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije, na osnovu čega je Misija pozitivno ocenila sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i pohvalila kontinuitet dobrih ekonomskih politika.

Konstatovano je da je srpska privreda zabeležila snažan oporavak od pandemije, ali da se svi sada suočavamo sa negativnim efektima nepovoljnih kretanja na svetskom i regionalnom nivou, koji utiču na niži globalni rast, a time i na smanjenu eksternu tražnju za srpskim izvozom iz zemalja EU, koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri, kao i na visoke cene energenata i poremećaje u lancima snabdevanja.

Srbija, srpska ekonomija Foto: Shutterstock

Ipak, srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova, koji uključuju i adekvatne devizne rezerve, umeren nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem, uz najniže učešće problematičnih kredita do sada, kao i dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na razne udare iz međunarodnog okruženja.

Posebno je konstatovano i da je očuvana finansijska stabilnost, kao i stabilnost deviznog kursa, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju.

- Važan stub odbrane stabilnosti jesu visoke devizne rezerve, kojima pažljivo upravljamo, kao i očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi - rekla je guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o aktuelnim makroekonomskim kretanjima u Srbiji, istakla je da NBS od maja, s ponovnim delovanjem faktora za jačanje dinara kupovinom deviza, dodatno povećava devizne rezerve.

One su krajem septembra premašile nivo s početka godine i iznosile su 16,5 milijardi evra, što je znatno više od nivoa propisanog brojnim kriterijumima kojima se meri njihova adekvatnost, dodaje se. Takođe, nastavljen je rast zapošljavanja i zarada u privatnom sektoru.

Video: Vučić u obilasku MTU: Svi se borimo za nemačke investicije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    2. novembar 2022 | 12:02

    Statistika vam kasni... krenula su masovna otpustanja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>