• 0
 ≫ 

Zašto dolar nastavlja da pada? Sve oči uprte u FED

 ≫ 

Dolarski indeks je, inače, ove godine porastao za više od 15 odsto

  • 0
Dolari pare cena hrane hrana SAD USA Amerika

Foto: Shutterstock

Američki dolar je danas nastavio svoj pad, sa maltene jednonedeljnog maksimuma koji je dostigao u odnosu na svoje glavne konkurente, a aktivnost trgovaca je uzdržana uoči odluke Federalnih rezervi (FED) o kamatnoj stopi.

Ta odluka bi trebalo da pruži nagoveštaje o daljoj putanji kojom će se kretati monetarna politika SAD.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, oslabio je za 0,14 odsto na 111,32 poena, mada je to nedaleko od njegovog maksimalnog nivoa zabeleženog 25. oktobra, od 111,78 bodova, izveštava Rojters.

Dolar je tokom noći porastao na azijskom trgovanju, da bi na otvaranju evropskih tržišta odjednom potonuo, ali se zatim oporavio usled procena da američki ekonomski podaci ukazuju na nastavak cenovnih pritisaka.

To je, navodi se, ublažilo spekulacije o zaokretu agresivnog povećanja kamatne stope FED-a.

Investitori uglavnom očekuju da će FED danas podići referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena (bps), četvrti put zaredom. Podsećamo da je to isto nedavno uradila i ECB, samo ne četvrti, već treći put ove godine.

Podeljene su procene na terminskim tržištima o tome da li će FED podići kamatu za 75 ili 50 baznih poena na decembarskom sastanku, zbog nedavnih sugestija zvaničnika američke centralne banke o potencijalnom usporavanju zaoštravanja monetarne politike.

FED američka centralna banka

Foto: Shutterstock

Dolarski indeks je ove godine porastao za više od 15 odsto, usled snažnog podizanja ključne kamate FED-a, što je rezulturalo urušavanjem vrednosti drugih valuta i velikim pritiskom na globalnu ekonomiju.

Evro je danas ojačao za 0,14 procenatra na 0,9887 dolara, ali je i dalje blizu jednonedeljnog minimuma od 0,98535 dolara. Britanska funta je porasla za 0,24 odsto na 1,1513 dolara, sa najniže vrednosti zabeležene juče - od 1,14365 dolara, a Banka Engleske treba da objavi sutra odluku o monetarnoj politici.

Tržišta predviđaju povećanje ključne kamate za 75 baznih poena i, nakon toga, za 50 baznih poena u decembru.

Japanska valuta je jutros naglo porasla pošto trgovci očekuju potencijalnu intervenciju monetarnih vlasti na deviznom tržištu u iščekivanju odluke FED-a. Jen je na otvaranju trgovanja po japanskom vremenu skočio na 147,4 jena za dolar, a zatim je povećao dobitke na 147,165, nakon čega se blago povukao.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>