• 0

Gigant za rezervisanje smeštaja briljira: Ostvario 100 miliona noćenja - najviše od osnivanja 2008.

Prihod Airbnb-a je porastao skoro 30 procenata, na 2,9 milijardi dolara

  • 0
Scooby-Doo Skubi-Du kombi 20. godišnjica filma Foto: Airbnb/Cover Images/INSTARimages / INSTAR Images / Profimedia

Američka veb platforma za rezervaciju smeštaja, Airbnb, izvestila je danas o rekordnom prihodu u trećem kvartalu, zahvaljujući višim cenama i ukidanju pandemijskih ograničenja.

Sektor putovanja se snažno oporavio ove godine zahvaljujući dobroj letnoj sezoni, ali je sada ipak suočen i sa rizicima zbog jačanja inflacije širom sveta, napominje Rojters.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je sredinom oktobra prognozirao da će inflacija ove godine dostići vrhunac od 9,5 posto na globalnom nivou, nakon čega bi - negde do 2024. - trebalo da se prepolovi na 4,1 posto.

Airbnb je u trećem tromesečju zabeležio maltene 100 miliona rezervisanih noćenja, što je najveća cifra otkako je osnovan. Osim toga, prosečna cena noćenja porasla je pet posto - na 156 dolara - a rast je još veći kada se isključe promene kod kurseva valuta.

Prihod američkog diva je porastao 29 posto, na 2,9 milijardi dolara, ali je rast bio više nego upola slabiji nego u istom periodu lani. Glavni finansijski direktor kompanije, Dejvid Stivenson, kaže da je, zapravo, veoma teško upoređivati rezultate na godišnjem planu.

- Ako ih uporedite sa 2019. godinom, videćete da smo imali gotovo identičan do nešto jači rast potražnje širom sveta - kaže on.

S druge strane, oglasio se i izvršni direktor Brajan Česki koji je pokušao da ublaži zabrinutost, napomenuvši kako očekuju "zaista veliku potražnju" 2023, uz poseban fokus na američke putnike koji putuju ka Evropi.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>