• 0

Oko 180 firmi na skupu o unapređenju odnosa regiona i SAD

Iz PKS su poručili da je ovaj skup prilika da predstavnici šest privrednih komora Zapadnog Balkana (WB6) predstave zajednički potencijal regiona

  • 0
pks, privredna komora srbije, marko čadež, srećko miodragović Foto: Telegraf.rs

"Siguran sam da ćemo posle današnjeg skupa imati nove investicije i poslove. Ako budemo zajedno ulagali u ljude, tada će naš region biti mesto odakle ljudi ne odlaze, već se u njega vraćaju", poručio je Marko Čadež predsednik Privredne komore Srbije na početku konferencije posvećenoj unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD.

"Western Balkan Regional Commercial Conference and Business-to-Business Event" održana je u sedištu PKS-a, a okupila je više od 180 kompanija, od kojih 27 dolazi iz Amerike.

- Zajednička vizija Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih ekonomija jeste da Zapadni Balkan postane region uspeha jer ima veliki potencijal kada su u pitanju znanje, inovacije i kreativnost - istakao je Čadež, dodajući da očekuje da danas budu sklopljeni novi poslovni ugovori.

Ovo je inače prva trgovinska misija američke vlade u Srbiji i Crnoj Gori posle dve decenije, a boraviće u regionu do 4. novembra.

Njen cilj je da okupi ključne donosioce ekonomskih odluka, identifikuje poslovne mogućnosti i pokrene razgovore sa istaknutim poslovnim partnerima u strateškim sektorima.

Iz PKS su poručili da je ovaj skup prilika da predstavnici šest privrednih komora Zapadnog Balkana (WB6), okupljeni na Investicionom forumu tih komora, predstave zajednički potencijal regiona.

Predsednik AmCham Srbija Stefan Lazarević zahvalio se predsedniku PKS na gostoprimstvu, kao i delegaciji privrednika iz SAD što su pokazali otvorenst za saradnju.

- Činjenica da imamo danas 27 kompanija iz SAD koje su posetile Srbiju i istražuju mogućnosti poslovanja šalje jasan signal o sve boljim ekonomskim odnosima između Srbije i SAD - istakao je Lazarević dodajući da je sve veća robna razmena između dve zemlje.

Kako je naveo, potencijal l za unapređenje saradnje leži u činjenici da raste izvoz iz Srbije i da u trgovini i uslugama SAD predstavljaju najznačajnijeg partnera za našu zemlju.

- Ovaj skup promoviše i dokazuje dobre regionalne odnose i regionalne ekonomske integracije, a upravo su to stvari koje promoviše inicijativa Otvoreni Balkan - rekao je Lazarević.

Konferencija je organizovana od strane Privredne komore Srbije u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji, Američkom privrednom komorom (AmCham) i uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6).

Nakon panela, održani su B2B sastanci.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>