• 1
 ≫ 

Igra mačke i miša: Ali, ko je mačka, a ko miš? FED "presekao", evro uzleteo

 ≫ 

Američka centralna banka je u najnovijem saopštenju nagovestila i promenu monetarne politike

  • 1
mačka i miš Foto: shutterstock.com

Američke Federalne rezerve (FED) su, kao što se i očekivalo, povećale referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, i to četvrti put zaredom, na raspon od 3,75-4,0 posto, što je najviši nivo od 2008. godine.

Američka centralna banka je istovremeno nagovestila moguću promenu načina vođenja monetarne politike, kako bi smanjila usijanu inflaciju, prenosi CNBC.

FED je u saopštenju nagovestio promenu politike, navodeći da će pri utvrđivanju budućih povećanja kamate "uzeti u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, usporavanje kojim monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja".

Ekonomisti se nadaju da bi ovo "popuštanje", o kome se mnogo spekulisalo, moglo da znači povećanje kamatne stope za 50 baznih poena na sednici u decembru, i zatim još nekoliko manjih povećanja 2023.

Pre nego što je nastupila promena FED-a, dolar je već krenuo da klizi upravo zbog očekivanja. Nakon objave o povećanju kamate, evro je ojačao za 0,73 posto na dnevnom nivou, na 0,9946 dolara.

"Komitet za operacije na otvorenom tržištu predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona kamate biti odgovarajuća kako bi se postiglo da monetarna politika bude dovoljno restriktivna da s vremenom vrati inflaciju na 2,0 procenta", navodi se u saopštenju sa sednice FED-a.

Povodom najnovije odluke FED-a oglasila se i Bela kuća, prenosi Rojters. Sekretarka za štampu Bele kuće, Karin Žan-Pjer, izjavila je da će povećanje referentne kamate pomoći da se smanji inflacija, i da bi rast kamata na hipotekarne kredite trebalo da ohladi inflaciju na tržištu nekretnina.

Inače, američki dolar je prema aktuelnim podacima blago oslabio danas, pošto investitori analiziraju mogućnost da FED nastavi s većim podizanjem ključne kamate nego što se očekivalo.

"Snažne poruke predsednika FED-a su bile hladan tuš za preuranjena očekivanja investitora o zaokretu politike. To dodatno naglašava razilaženje politike FED-a, koja je mnogo agresivnija u odnosu na druge centralne banke širom sveta. Dalje pooštravanje finansijskih uslova izvršiće pritisak na smanjenje ulaganja u rizičnu imovinu i ojačati dolar", kažu analitičari u londonskom Sitiju.

Treba dodati i da je funta ojačala uoči sastanka Banke Engleske o monetarnoj politici.

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>