• 0

Kako da se pripremite za isključenje struje? Svaki dom treba da ima "kutiju za zamračenje"

Šef Nacionalne mreže u Britaniji, Džon Petigru, rekao je da bi smanjeni uvoz gasa iz Evrope mogao da dovede do planiranih isključenja struje između 16 i 19 časova

  • 0
struja, štednja struje Foto: shutterstock.com

Nestanak struje u zimskom periodu postao je realan rizik među Britancima. Šef Nacionalne mreže Džon Petigru rekao je da bi smanjeni uvoz gasa iz Evrope mogao da dovede do planiranih isključenja struje između 16 i 19 časova radnim danima u januaru i februaru.

Tako, po prvi put od 1970. godine, blokovi domaćinstava u određenim oblastima mogli bi da se souče sa rotirajućim nestancima struje, kako bi se izbeglo da cela zemlja zapadne u mrak.

Iako je ova mogućnost "na dugačkom štapu", odnosno Petigru naglašava da je u pitanju "najgori mogući scenario", nestanak struje, nezavisno od toga da li je u pitanju planirano isključenje ili ne, može vas dočekati u nezgodno doba dana.

Stoga, britanski The Sun donosi pelcer "kutije za zamračenje".

"Pravljenje kutije za zamračenje u hitnim slučajevima koju možete držati ispod stepenica ili u kuhinjskom ormariću je jednostavno i znači da možete biti spremni za veliko isključenje", stoji u tekstu britanskog lista.

Evo šta bi sve trebalo da znate o njoj:

1. Potrudite se da vam je nadohvat ruke i da svi znaju gde se nalazi, na primer možete da nalepite reflektujuću traku kako biste je pronašli u mraku;

2. Napišite sebi podsetnik da proverite uređaje, poput pegle ili pegle za kosu, jer ukoliko su ostale uključene, po povratku struje mogu izazvati požar;

3. U kutiji ostavite nešto novca, u slučaju da dođe do nestanka struje u celom bloku, i da niste u mogućnosti da podignete novac;

4. Svaka kutija bi trebalo da sadrži ručnu lampu i 

5. Eksternu bateriju, koja vam može omogućiti povezanost sa svetom ukoliko vam je telefon na izdisaju;

6. Takođe, švajcarski nožić uvek vam može biti od pomoći kao i

7. Mali komplet prve pomoći u slučaju da tokom petljanja u mraku dođe do nezgode.

Poželjno je da se u vašoj kutiji nađu i: rezervne baterije, svećice i šibice, kao i zviždaljka ukoliko vam bude neophodna radi poziva za pomoć.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>