• 0
 ≫ 

Usvojen predlog rebalansa budžeta, kao i predlog zakona za pomoć mladima

 ≫ 

Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara

  • 0
Srbija, srpska ekonomija Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog izmena Zakona o budžetu za 2022. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Osim toga, Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i Predlog zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina, na osnovu kojeg će mladima te populacije biti uplaćen iznos od po 5.000 dinara, uređen način isplate i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje novčane pomoći.

Takođe, članovi vlade usvojili su i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine, u iznosu od devet odsto.

Kada je reč o mladima, uslov za dobijanje pomoći je da imaju od navršenih 16 do navršenih 29 godina, na dan stupanja na snagu ovog zakona, da su državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, saopšteno je iz vlade.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka na portalu Uprave za trezor (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće im zavedena prijava čiji će status tu moći i da provere, a prijavljivanje će biti omogućeno od 1. do 15. decembra 2022.

Istovremeno, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novac će biti uplaćen bez podnošenja prijave - dakle automatski.

Video: Vesić preuzeo dužnosti od Momirovića

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>