• 0

Poznata staklara stopira proizvodnju na nekoliko meseci: Računi im skočili sa tri na 13 miliona evra

Duralex je 77-godišnji francuski brend, poznat po staklu koje se teško lomi

  • 0
staklo Foto: shutterstock.com

Počev od ovog meseca, francuska staklara Duralex je prinuđena da obustavi proizvodnju, usled - kako kažu - ludih, brutalno visokih računa za struju.

Francuski proizvođač posuđa, čije su čvrste čaše za piće sveprisutne u školama i korporativnim menzama širom zemlje, zaustaviće proizvodnju na najmanje četiri meseca zbog onoga što je izvršni direktor Duralex-a opisao kao "brutalni, ludi" troškovi gasa i struje.

Kompanije širom Evrope bore se da pronađu načine da nastave sa proizvodnjom, uprkos tome što su cene energije dostigle rekordne visine, a što je posledica rata u Ukrajini.

Ponekad je, ipak, jedino rešenje da prestanete s radom, bar na neko vreme. Upravo to se dešava sa 77-godišnjim brendom, poznatom u Francuskoj i šire, po staklu koje se retko lomi.

- Cene struje u poslednjem kvartalu i početkom sledeće godine bile bi neobjašnjive, brutalne, lude cene koje nisu dozvoljavale nastavak proizvodnje u normalnim uslovima - rekao je izvršni direktor za Rojters.

Fabrika ove kompanije se, inače, nalazi u centralnoj Francuskoj.

Kompanija, čiji je promet ove godine bio u porastu, ima šest meseci zaliha i u međuvremenu može da nastavi sa prodajom staklenog posuđa i posuđa za rerne, kaže Hose-Luis Ljakuna.

Ali, cena energije koja treba Duralex-u - kako bi njegova pećnica rastopila silicijum dioksid na 1.500°C ​​u staklo - udvostručila bi se od oktobra do novembra, piše Rappler.com.

- Od novembra, da smo nastavili da proizvodimo, energija bi predstavljala 40% našeg prometa. To je ekonomski iracionalno, finansijski iracionalno - kaže Ljakuna. "Nastavak proizvodnje pod ovim uslovima bi ugrozio održivost kompanije. Proizvodnja će stati u novembru, a 250 radnika će biti na odmoru, čak i ako pećnica, stavljena u stanje pripravnosti, neće u potpunosti stati – inače bi se pokvarila".

Duralex se nada da će nastaviti proizvodnju sledeće godine.

- Već smo nabavili energiju za drugi i treći kvartal 2023. godine, po visokim, ali prihvatljivim cenama ako ih uporedimo sa cenama na [kraju godine] - kaže prvi čovek francuske staklare.

Gledajući unapred, Duralex traži alternativu gasu za svoju pećnicu, i nastaviće da smanjuje potrošnju energije, koja je već 20% manja u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija, koja ima godišnji promet od oko 30 miliona evra, obično je plaćala oko 3 miliona evra troškova za energiju godišnje. Ali, povećanje cena je bilo toliko da bi im računi bili 13 miliona evra.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>