• 0

Trgovinska saradnja Srbije i Španije oko milijardu evra: Održan poslovni forum dve zemlje

Špansku delegaciju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je poručila da je skup dobra prilika da Srbija i Španija ojačaju saradnju

  • 0
Trgovinska saradnja, Srbija i Španija Foto: Shutterstock

"Ekonomski cilj Vlade Srbije je da privuče što više španskih kompanija, kako bi investirale i razvijale poslovanje na teritoriji naše zemlje", poručio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović na poslovnom forumu Srbija-Španija u Beogradu, koji je okupio  oko 150 domaćih privrednika i 17 španskih kompanija kao što su "Airbas", "Typsa", "Simens Gamesa", "Caf" i "Azvil".

- Želim da izrazim nadu da će bilateralni razgovori privrednika koji će uslediti i uspostavljanje kontakata doprineti konkretizaciji interesa, mogućnosti i modaliteta buduće poslovne saradnje, tako da će na sledećem sličnom zajedničkom okupljanju moći da govore o pozitivnim rezultatima koji su u međuvremenu postignuti - rekao je Momirović.

U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životna sredina.

Špansku delegaciju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je poručila da je skup dobra prilika da Srbija i Španija ojačaju saradnju i obezbede svetliju budućnost u vremenima geo-političke krize i ekonomske neizvesnosti koja je zadesila svet.

Podsetila je da neke španske kompanije godinama uspešno posluju u Srbiji i da su učestvovale u kapitalnim projektima kao što su novi most na Savi i Koridor 10, te izrazila uverenje da će, nakon Foruma, dve zemlje dodatno podići privrednu saradnju na viši nivo.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da očekuje da će ugovori i sporazumi koji će danas biti potpisani između predstavnika privrede i vlada dve zemlje doprineti da se materijalizuje saradnja između srpskih i španskih kompanija.

- Naša trgovinska saradnja ove godine će sigurno dostići milijardu evra, a naša investiciona saradnja ima ogromnog prostora za razvoj - poručio je Vesović.

"Postoji značajan prostor za proširenje i razvoj investicione saradnje dve zemlje", kazao je Vesović, ukazujući na činjenicu da Španija, kao četvrta privreda u EU, nije samo najbolja turistička destinacija u Evropi i druga u svetu, već i zemlja izuzetno visokih tehnologija u oblasti automobilske industrije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

Generalna direktorka Privredne komore Španije Inmakulada Riera poručila je da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnose i da je potrebno dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Podsetila je da je Španija do sada uložila oko milijardu evra u Srbiji i pozvala španske i srpske kompanije na još snažniju saradnju i zajedničke projekte.

Ministar finansija Siniša Mali je najavio potpisivanje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja.

- Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima, a između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrasturkturi - rekao je Mali.

Forum se realizuje kroz saradnju Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, Privredne komore Srbije i Privredne komore Španije.

Privredne komore Srbije i Španije potpisale su danas u Beogradu, na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, Memorandum o razumevanju za razvoj i jačanje privredne saradnje.

Video: Tri banje, privreda koja cveta i povratnici: Opština u kojoj južnije nije uvek tužnije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>