• 0
 ≫ 

Priprema se novi zakon u Hrvatskoj: Upravniku zgrade kazna do 300.000 dinara ako ne obezbedi majstora?

 ≫ 

Prema pisanju hrvatskog medija, nacrt zakona postoji, iako iz Ministarstva za prostorno planiranje, građevinu i državnu imovinu kažu da bi još mogao da se doradi

  • 0
zgrada

Foto: Pixabay

Prema nacrtu prvog zakona o upravljanju i održavanju zgradu u Hrvatskoj, upravnici zgrada bi mogli da plaćaju visoke kazne ukoliko na vreme ne obezbede majstore prilikom kvara u zgradi piše Večernji list.

Naime, kako list prenosi, ukoliko na primer dođe do kvara na plinskim instalacijama ili dođe do poplave u podrumu, a upravnici ne obezbede majstora u roku od tri sata, očekuje ih kazna od pet (oko 77.000 dinara) do 20.000 kuna (oko 311.000 dinara).

Prema pisanju Večernjeg lista, nacrt zakona postoji, iako iz Ministarstva za prostorno planiranje, građevinu i državnu imovinu kažu da bi još mogao da se doradi.

Krajem sledeće godine trebalo bi da bude upućen u skupštinsku proceduru, dok se pre toga očekuje javna rasprava.

Ono što će biti ključno za same stanare jeste obaveza osiguranja zgrade i zaključenja međuvlasničkog ugovora, detaljno objašnjenje šta moraju da urade upravnici i predstavnici suvlasnika, uz propisane kazne za neizvršene radove, kao i rezervnu cenu.

Kako se navodi ona trenutno nije određena nijednim propisom, već se računa množenjem 0,54 posto vrednosti posebnog dela nekretnine godišnje sa referentnom cenom građenja kvadrata stana u Hrvatskoj, koju propisuje Ministarstvo.

Prema nacrtu zakona ona iznosi 6.800 kuna (oko 105.000 dinara), što bi značilo da će minimalan račun iznositi 3,02 kune (oko 50 dinara) po kvadratu.

To znači da više neće moći da se računa sa referentnom cenom od 6.000 kuna (oko 93.000 dinara), zbog koje se tumačilo da je dovoljno platiti 2,70 kuna (oko 40 dinara) mesečno.

Ministarstvo pre ovog zakona planira i zakon o izdavanju stanova, koji bi trebalo da reši problem zaštićenih stanara.

Video: Zgrada BIGZ-a dobija novi sjaj, useljenje 2023: Pogledajte kako teku radovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>