• 2

Trik trgovaca za veću zaradu ili nešto drugo? Supermarketi u Srbiji prvi put nude Advent kalendar

Jedan od supermarketa tako nudi 24 čokoladice, dok je jedan kozmetički lanac ponudio 24 njihova proizvoda za ovu priliku

  • 2
Advent Opatija Advent Opatija/ Foto: Petar Kurschner

Godina je izazovna za sve industrije i cene su promenjene za gotovo sve proizvode na svetu. Inflacija drma i sektor trgovine, pa nije čudo što se trgovci dovijaju na razne načine kako bi privukli što više potrošača.

Sve pristutnije su i akcije, ali i kampanje za "velike datume", pa se nude proizvodi koje lansiraju namenski za određeni praznik. U ovom period je običaj da se pravi Adventski kalendar. To je poseban kalendar sa 24 prozorčića, kutije, kese i sl. Deca u periodu od 1. do 24. decembra mogu svaki dan da otvore po jedan prozorčić i pojedu slatkiš koji se krije iza njega. Ni odrasli nisu imuni na ovaj običaj, a to su i te kako shvatili marketin stručnjaci.

Prošla je Noć veštica, uskoro će Crni petak, a već primećujemo da su u prodaji i novogodišnji ukrasi.

U našim marketima, odnosno njihovim magazinskim izdanjim, ili online za oko nam je zapalo što je aktuelna podaja advent kalendara.

Jedan od supermarketa tako nudi 24 čokoladice, dok je jedan kozmetički lanac ponudio 24 njihova proizvoda za ovu priliku. Naravno, i gomila drugih je pripremila isto.

Iako u Srbiji katolički vernici čine 5 odsto stanovništva, istina je da je ovo prvi put da svaki market ima svoj advent kalendar.

U svetu je to drugačije, i građani prate redovno sniženja za Božić.

LEGO je upravo na primer objavio da ima retku prodaju na svojim adventnim kalendarima — „Ratove zvezda“, „Hari Poter“ i Marvel verzije po sniženim cenanma.

Svaki kalendar otprilike funkcioniše na sličan način: Ima oko 25 pregrada za papir koje mogu da se otvore dok se odbrojava 25 dana do Božića. Unutar pregrada su praznična iznenađenja poput ukrasa, mini božićnih knjiga i drugih sitnica na temu praznika.

Ako ste neko ko jedva čeka 25. decembar, adventski kalendari su odličan način jer praktično svaki dan je dostupan novi poklon.

Ove godine, konkretno za Lego, advent kalendari su poskupeli. 

Inače, četiri nedelje pre katoličkog Božića, u svim zemljama gde većinu stanovništva čine pripadnici katoličke veroispovesti, počine period koji se zove Advent. U prevodu reč advent znači dolazak što u ovom slučaju znači dolazak na svet, rođenje Isusa Hrista I približavanje Božića.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Musa

    5. novembar 2022 | 12:33

    Advent kalendari se prodaju vec par godina otkada su Lidl i zapadni lanci dosli u Srbiju.Da je Srbija pametna nebi to ni uvozila. Ako su katolici mogli 60 godina ziveti bez advent kalendara mogu i sada a Srbi nemoraju da kupuju advent kalendar je to nije za njihov Bozic.Svaki kupac moze negirati taj proizvod.Mi smo krivi ako kupujemo a ne industrija koja lansira. Mi odlucujemo konsum.

  • Nata

    5. novembar 2022 | 13:59

    To u pravoslavlju nema.Zasto kupovati to?? Ok,u Srbiji ima dosta katolika...i fer je da imaju nesto svoje.Pravoslavca to ne bi trebalo da zanima..kazem ne bi..jer imam utisak da hoce namerno da nam to nabace. Silne zurke za noc vestica?! Normalno? Za mene,kao Srpkinju i pravoslavku nije,jer je na te zurke isla i pravoslavna omladina....a vidim da roditeljima to simpa????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>