• 0
 ≫ 

Čelnik švajcarskog giganta: "Mi ne čitamo američku štampu, bankari veruju kineskoj ekonomiji"

 ≫ 

Hongkong sada, pišu mediji, nastoji da ojača svoj status međunarodnog finansijskog centra

  • 0
Kina korona Foto: Tanjug/AP

- Međunarodni investicioni bankari su optimistični u pogledu kineske ekonomije, uprkos zabrinjavajućim izveštajima zapadnih medija - izjavio je u sredu predsednik švajcarske investicione banke, UBS, Kolm Keleher.

On je govorio na Globalnom investicionom samitu finansijskih lidera u Hongkongu, koji je okupio više od 200 bankara i investitora iz 20 zemalja, i to posle više od dve i po godine usled kovid zabrana.

Hongkong sada, navodno, nastoji da ojača svoj status međunarodnog finansijskog centra, piše RT.

- Mi ne čitamo američku štampu, mi zapravo kupujemo priču [Kine] - rekao je on, a citira Fajnenšel Tajms. "Ali, malo se čeka zbog nulte-kovid politike u Kini da vidimo šta će se dogoditi".

Prema FT-u, Keleherovo pozivanje na medije bila je "očigledna pošalica" ranijim primedbama Fanga Xinghai-ja, potpredsednika kineske Regulatorne komisije za hartije od vrednosti.

Fang je, zajedno sa drugim kineskim zvaničnicima, koristio unapred snimljene video intervjue kako bi uverio međunarodne investitore u ekonomsku snagu zemlje. On je prisutnima rekao: "Savetovao bih međunarodne investitore da sami saznaju šta se zaista dešava u Kini i koja je prava namera naše vlade. Ne čitajte previše inostrane medije".

Njegovi komentari, koji su usledili nakon rekordne rasprodaje kineskih deonica prošle sedmice, a sve to nakon konsolidacije vlasti predsednika Si Đinpinga, izazvali su smeh i aplauz publike. "Ne kladite se protiv Kine i Hongkonga", dodao je on.

Prošle nedelje, kinesko tržište akcija imalo je najgori dan od globalne finansijske krize 2008. godine, kada je juan dostigao novi 14-godišnji minimum u odnosu na američki dolar, pošto je Si obezbedio svoj treći mandat.

Oštru rasprodaju je izazvala zabrinutost da u novom liderskom timu nedostaje određeni broj visokih zvaničnika koji su podržavali tržišne reforme i otvaranje privrede: to je izazvalo zabrinutost investitora oko budućeg pravca zemlje i njenih odnosa sa SAD.

Video: Radnici i u Srbiji imaju novu krilaticu isplati li se: Hibridni model rada je tu, nema povratka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>