• 0

Spremite se da čekate na ajfon... Malo duže

Kina i dalje sprovodi tzv. "nultu-kovid" politiku, a lider zemlje, Si Đinping, nije dao nikakve naznake da će se uskoro popustiti s merama

  • 0
iPhone kutija Foto: Unsplash

Epl je danas upozorio kupce da očekuju kašnjenja u prijemu naručenih proizvoda, nakon što je strogo zatvaranje, usled kovida, doprinelo i zatvaranju najveće svetske fabrike za proizvodnju ajfona na svetu.

Podsećamo, kineske vlasti su 2. novembra zatvorile okrug u gradu Džengdžou, na sedam dana, gde je Fokskon fabrika, u kojoj su detektovani slučajevi zaraze prethodnih dana.

Tehnološki gigant je rekao da njegova fabrika sada radi sa značajno smanjenim kapacitetom, piše BBC, i dodaje da strože mere dolaze u momentu kada Kina nastavlja da "gađa" nultu-kovid politiku.

"Kao što smo činili i tokom pandemije, prioritet dajemo zdravlju i bezbednosti radnika u našem lancu snabdevanja", navodi se u saopštenju Epla, koji je svoju novu liniju ajfona lansirao u septembru.

"Nastavlja se velika potražnju za modelima Ajfon 14 Pro i Ajfon 14 Pro Maks. Međutim, sada očekujemo smanjene isporuke ovih uređaja, nego što smo ranije očekivali, i kupci će duže vreme čekati na svoje nove proizvode", istakao je Epl.

Ova najava će verovatno razočarati investitore koji su se nadali da će Kina u bliskoj budućnosti ukinuti svoja ograničenja vezana za kovid. Kineske berze su u petak naglo porasle, upravo zbog glasina o prekidu karantina.

Ali, lider zemlje Si Đinping nije dao nikakve naznake da će se uskoro popustiti s merama. Najnoviji podaci pokazuju da se druga po veličini svetska ekonomija (prva su SAD) i dalje bori sa dugotrajnim izazovima, među kojima su i pad imovine i rizik od globalne recesije.

Podaci o kineskoj trgovini, objavljeni u ponedeljak, pokazuju da su se njen uvoz i izvoz neočekivano smanjili u oktobru, i to je prvi pad od maja 2020. Odlazne pošiljke za taj mesec pale su za 0,3% u odnosu na godinu dana ranije, što je u potpunoj suprotnosti sa porastom od 5,7% u septembru.

S druge strane, čelnik švajcarske investicione banke UBS, Kolm Keleher, rekao je da su svetski bankari optimistični u pogledu kineske ekonomije, uprkos zabrinjavajućim izveštajima zapadnih medija.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>