• 0

Grac na ivici bankrota, revizorski sud saopštio: "Kasa je izgleda prazna"

Gradska služba za reviziju je zaključila da dostavljen i srednjoročni predlog budžeta ne odgovara utvrđenim principima

  • 0
Grac, Austrija

Foto: Pixabay/suziegreen

Revizorski sud grada Graca pogledao je finansije i došao do poražavajućih zaključaka: kasa je izgleda prazna, grad bi mogao postati nelikvidan.

I nakon odluke o procenama za 2022. i 2023. godinu, Gradska služba za reviziju je zaključila da dostavljen i srednjoročni predlog budžeta ne odgovara utvrđenim principima, navodi se u poverljivom pismu revizora Kancelarije za reviziju gradskoj vlasti i gradskog senata, u koji je uvid imao ORF Štajermark.

Konkretno, ovi planovi pokazuju da likvidnost grada nije zagarantovana za narednu godinu.

Razgovori nisu rezultirali prilagođavanjem srednjoročnog planiranja budžeta strategijskom izveštaju, a pismeni zahtev nadležnom finansijskom direktoru grada u septembru ove godine, kako se navodi u pismu, nije dao zadovoljavajući odgovor na pitanje kako bi trebalo da bude obezbeđena likvidnost grada.

Kako je saopštila gradska revizorska služba, odgovorni finansijski savetnik Manfred Eber (KPO) obećao je revizorima da će do kraja oktobra predstaviti novi srednjoročni plan koji je razumljiv gradskoj revizorskoj službi. Revizorski sud je naglasio da se ni to nije dogodilo, čak ni nakon isteka dodatnog perioda.

Direktor Kancelarije za reviziju grada Graca Georg Vindhaber je u pismu objasnio da se "iskreno nada da će uskoro biti moguće da se opštinskom veću predstavi zakonski usklađen plan".

U suprotnom, Štajerska bi mogla da preduzme mere nadzora za Grac. "Ako se ne može planirati tekući budžet, takve mere se mogu očekivati", navodi se u pismu.

U najgorem slučaju, to bi rezultiralo raspuštanjem opštinskog veća sa naknadnim novim izborima. U takvom slučaju, vladin komesar bi vodio svakodnevne službene poslove.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>