• 0

Grčka odustala od privatizacije luke Aleksandropolis: "Geopolitička dešavanja" uticala na odluku

Luka ima potencijal da postane energetski centar za centralnu Evropu

  • 0
Alexandroupoli, Grčka

Foto: Shutterstock

Vlada Grčke odustala je od planova za privatizaciju svoje severne luke Aleksandropolis potvrdio je juče grčki premijer Kirjakos Micotakis za jednu lokalnu televiziju.

Micotakis je potvrdio ranije pisanje Rojtersa da su "geopolitička dešavanja" navela Vladu da preispita raniju odluku o prodaji većinskog udela u luci privatnim investitorima prenose Nezavisne.

Kako se navodi, zbog svog položaja, u blizini granica sa Bugarskom i Turskom, luka ima potencijal da postane energetski centar za centralnu Evropu.

Prema pisanju Nezavisnih,  postoje planovi o gradnji plutajućih skladišta gasa i jedinice za regasifikaciju u ovoj luci.

- Vlada je odlučila da, u skladu sa sadašnjim okolnostima, Aleksandropolis , koji ima tako veliki strateški, geopolitički i energetski značaj za našu zemlju, treba da ostane pod jurisdikcijom grčke javnosti - rekao je Micotakis.

Grčka je u septembru dobila dve ponude za udeo od 67 odsto u luci. Prošle godine je potencijalna prodaja svedena na četiri investitora.

Video: Snimak usidrene superjahte Nord sankcionisanog ruskog oligarha u Hong Kongu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>