• 4

U srcu EU najavljen nacionalni štrajk: Otkazano više od 200 letova, autobusi, tramvaji i metro stoje

Posebno ističu da su bruto marže preduzeća bile "istorijski visoke" u prvoj polovini godine

  • 4
tramvaj, brisel

Foto: shutterstock.com

Sindikati u Belgiji najavili su za danas nacionalni štrajk, te pozvali radnike da masovno izađu na ulice da protestuju zbog "blokade plata" i socijalnih problema.

Zbog najavljenog štrajka, juče je saopšteno da je danas otkazano više od 200 letova sa briselskog aerodroma Zaventem, najvećeg u zemlji, a u železničkom saobraćaju su se problemi očekivali još od sinoć.

Iz aerodroma Zaventem, koji je u septembru pružio usluge za oko dva miliona putnika, saopšteno je da očekuje ozbiljne poremećaje u radu zbog štrajka, kao i da je veliki broj letova otkazan ili odložen da bi se izbegla duga čekanja i kašnjenja.

Kako je juče upozorila briselska transportna kompanija, mreža javnog prevoza biće ozbiljno poremećena zbog štrajka. Očekuje se da će mnogi autobusi, tramvaji i metroi danas ostati na peronima.

Železničari se, konkretno, žale na "pogoršanje uslova rada", odsustvom "zapošljavanja od suštinskog značaja za održavanje dobrobiti osoblja" i pozivaju na "relevantno finansiranje misija javnih službi".

Sindikati i organizacije poslodavaca u ponedeljak nisu uspeli da postignu dogovor o kretanju plata i raspodeli socijalnog koverta u okviru "Grupe desetorice", saopštio je agenciji Belga predsednik Saveza preduzeća Belgije, Bart de Smet.

Sindikati ukazuju da odbijaju "blokadu plata" u ovom periodu krize i posebno ističu da su bruto marže preduzeća bile "istorijski visoke" u prvoj polovini godine.

S druge strane, organizacije poslodavaca se pozivaju na dramatičnu situaciju za kompanije zbog automatskog indeksiranja koji se primenjuje u Belgiji, što znači da porast plata sledi porast inflacije.

- Situacija se pogoršava iz dana u dan, naše kompanije su u sve težoj situaciji i svi signali su crveni - rekao je Piter Timermans, generalni direktor Federacije belgijskih preduzeća.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hohar

    9. novembar 2022 | 08:40

    POCELO JE BELGIJA...NEMACKA...FRANCUSKA....IDEMO

  • Valjevac

    9. novembar 2022 | 08:45

    Pocinje.. Eu Kaput 🎺🎺🎺 Tututut

  • SS

    9. novembar 2022 | 08:47

    .....samo vi saljite pare Ukrajini...a posle štrajkujete zbog plata...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>