• 2
 ≫ 

Zašto je Mask krenuo da gubi novac: Da li zbog Tvitera? Sada ima manje od 200 milijardi dolara

 ≫ 

Amerikanac je, svakako, i dalje najbogatija osoba na planeti...

  • 2
elon musk, ilon mask

Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Krajem septembra 2021, kada su Tesline akcije porasle, Ilon Mask je pretekao Džefa Bezosa i postao najbogatija osoba na svetu – i treća (posle Bezosa i Arnoa) osoba koja je ikada posedovala najmanje 200 milijardi dolara.

Ali, sada je došlo do promene - na gore. Ipak, Maskovo bogatstvo nije počelo da se osipa samo zbog Tvitera, kako bi mnogi pomislili u prvi mah, budući da je ovu akviziciju "ispratilo" dosta kontroverzi i problema, već je razlog i kompanija Tesla.

Sada, posle punih 14 meseci od "penjanja" na tron, Maskov maraton u klubu zvanom "200 milijardi dolara" je završen – bar za sada. U utorak, kada su Tesline akcije pale na najniži nivo u 52 nedelje, njegovo bogatstvo je palo na procenjenih 195,6 milijardi dolara, preneo je Forbes.

To je tek drugi put od 1. oktobra 2021. da Mask poseduje manje od 200 milijardi dolara (njegova neto vrednost je nakratko pala na 199 milijardi dolara 24. maja 2022. ali se ubrzo "oporavila").

Iako je Mask i dalje najbogatija osoba na svetu, trenutno ima preko 120 milijardi dolara manje nego što je imao 4. novembra 2021. godine, kada su akcije Tesle - proizvođača električnih vozila - dostigle vrhunac. To se desilo nakon najave o saradnji sa Hercom.

Kako Forbes dalje analizira, Mask sada ima 74 milijarde dolara manje u odnosu na 13. april 2022. - dan pre nego što je izašao u javnost sa svojom ponudom za preuzimanje Tvitera, vrednom 44 milijarde dolara.

Do trenutka kada je Mask bio primoran da kupi kompaniju društvenih medija 27. oktobra, nakon što je mesecima pokušavao da se povuče iz dogovora, njegov procenjeni udeo od 82% u Tviteru vredeo je skoro 40% manje od onoga što je platio za njega, prema procenama Forbsa.

Srećom po Maska, tiho je prikupio 9% udela u Tviteru pre nego što je objavio svoju ponudu za kupovinu kompanije, kada je cena akcija već bila niska, a on je mogao da finansira deo svoje akvizicije sa 13 milijardi dolara duga – ali, na Tviterovom bilansu, a ne svom. Ti potezi su pomogli da se zaustavi Maskov gubitak vezan za ugovor.

Dogovor sa Tviterom se, međutim, prilično obrušio na Tesline akcije tokom većeg dela u poslednjih pola godine, pošto su investitori bili zabrinuti zbog Maskove distrakcije i finansiranja ove vredne transakcije. Podseća se da je milijarder morao da proda deonice Tesle vredne 15,4 miliona dolara (pre oporezivanja) u aprilu i avgustu.

Tviter Ilon Mask, Musk Twitter

Foto: Tanjug/AP

Do momenta kada je Mask kupio kompaniju Tviter, cena akcija Tesle je pala za 34 odsto od 13. aprila, ili za skoro 13 procentnih poena više u odnosu na pad Nasdaq-a, koji se desio u istom periodu.

Za manje od dve nedelje, Mask je preuzeo mesto izvršnog direktora u Tviteru, otpustio skoro polovinu radne snage kompanije, razbesneo korisnike predlaganjem naplate od 8 dolara mesečno za verifikaciju naloga i suočio se sa bojkotom od strane oglašivača, piše dalje Forbes.

Teslini investitori i dalje deluju zabrinuto. Akcije kompanije su pale za skoro 15% od 27. oktobra – ili sedam puta više od pada Nasdaq-a. Ali, da budemo pošteni prema Masku, postoje i drugi faktori koji utiču na cenu akcija Tesle u poslednje vreme. Recimo, problemi sa proizvodnjom u Kini.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>