• 0

Inflacija u Nemačkoj dostigla najviši nivo u prethodnih 70 godina

Iznosila je u oktobru 11,6 posto na godišnjem nivou u odnosu na septembarskih 10,9 procenata

  • 0
Berlin, Nemačka, zastava Berlin / Foto: Pexels

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj ubrzala je rast u oktobru, dostigavši najviši nivo od decembra 1951. godine, prema konačnim podacima nemačkog zavoda za statistiku objavljenim danas.

Indeks potrošačkih cena, meren nemačkim nacionalnim standardima, porastao je u oktobru za 10,4 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine, sa nivoa od 10 procenata u septembru, saopštio je zavod za statistiku Destatis, potvrdivši svoje preliminarne podatke, preneo je Marketvoč.

Mesečna stopa inflacije je u oktobru iznosila 0,9 odsto.

- Glavni uzrok visoke inflacije i dalje je ogromno povećanja cena energenata, ali rastu i cene mnogih drugih dobara i usluga. Domaćinstva sada naročito osećaju rast cena hrane - rekao je predsednik Destatisa Georg Tiel.

Nemačka inflacija, usklađena sa standardima Evropske unije, iznosila je u oktobru 11,6 posto na godišnjem nivou u odnosu na septembarskih 10,9 procenata, naveo je Destatis, potvrđujući takođe svoju prvu procenu.

Krajem oktobra objavljeni su rezultati ankete koju je sproveo McKinsey,  a koja je pokazala da više od 57 odsto Nemaca smatra da je rastuća inflacija najveća pretnja njihovom blagostanju.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>