• 0

Inflacija "udara" snažnije nego korona, profesor objašnjava: "Kada krene, teško se zaustavlja"

Profesor Ekonomskog fakulteta Veroljub Dugalić pojasnio je i zašto dolazi do povećanja referentne kamatne stope

  • 0
Inflacija rast cena zabrinutost

Foto-ilustracija: Shutterstock

Profesor Ekonomskog fakulteta Veroljub Dugalić ocenio je danas da je situacija u Srbiji zbog inflacije sada teža nego što je bila u vreme korone, ocenivši da bi mogao da se ponovi scenario od pre dve godine kada je NBS zbog korona virusa proglasila moratorijum za otplatu kredita.

- To bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Sada se nalazimo u težoj situaciji od one sa koronom, jer je trenutno stanje izazvano inflacijom. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže. Problemi na svetskim tržištima su preneti kod nas - kazao je Dugalić gostujući na TV K1.

On je podsetio da NBS pokušava svojim merama da utiče na inflaciju, poskupljuju se krediti, smanjuje se tražnja i na taj način pokušava da se spreči inflacija.

- To je ono što NBS može da uradi, da smanji količine novca u opticaju i smanji tražnju, ali to je pogrešan lek za bolest koju imamo. Pravi lek je da dođe do normalizacije u snabdevanju strujom, naftom i gasom - ocenjuje ekonomski stručnjak.

Govoreći o rastu rata kredita za građane, on objašnjava da se u tu situaciju došlo zbog globalnog problema inflacije i dodaje da "ako je inflacija 12 odsto, nije logično da kamatne stope budu dva, tri, četiri odsto".

On je dodao da Centralne banke i Narodna banka Srbije povećavaju referentnu kamatnu stopu postepeno, jer veliki nagli skokovi izazivaju velike šokove.

- To nije dobro, a dešava se već osmi put u skladu sa rastom inflacije. Teško je to preduprediti dok traje ovakva situacija sa ovakvim nivoom inflacije - ističe Dugalić.

Kad je reč o rastu referentne kamatne stope, on kaže da je teško reći do koje granice može da ide referentna kamatna stopa, jer ne znamo kolika će biti inflacija.

- Ako inflacija bude 30 odsto, onda će i referentna kamatna stopa da raste. Ako se inflacija zadrži na nekih 12 do 15 odsto, referentna kamatna stopa neće previše rasti - objasnio je Dugalić.

Poskupljenje, inflacija

Foto: Pixabay, Shutterstock

On je dodao da je Srbija često bila suočena sa problemom inflacije, osim u poslednjih nekoliko godina kada je, kako kaže, inflacija zaista bila minimalna.

Oni koji vladaju svetom smatraju da je veća opasnost od inflacije nego od recesije u koju će ući svetska ekonomija, tvrdi profesor.

- Recesija se rešava, ali kada inflacija krene to je spirala i nju je teško zaustaviti. Kretanje inflacije u našoj zemlji uvek podstakne velika ponuda novca, odnosno ekspanzivna monetarna politika, a mi to nismo imali. U ovom slučaju to je loša konkurencija. Proizvođači hrane zloupotrebljavaju ovu situaciju i povećavaju cenu svojih proizvoda koristeći ove okolnosti koje imamo i to onda povećava i opšti nivo cena na tržištu - navodi Dugalić.

Objašnjava da kada se poveća cena struje dolazi do opšteg skoka cena i ističe da je "vreme jeftinog novca" za sada iza nas.

Naglašava da je veliki deo uticaja došao spolja i da najviše stradaju male zemlje kao što je i Srbija u ovoj i sličnim situacijama.

- Teško je naći dobar odbrambeni mehanizam. Krediti su bili povoljni, ali i to je prolazno kao i ova situacija sada - navodi Dugalić.

Izdavanje nekretnina, novac

Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

On je takođe rekao da su velike količine novca koje su došle "spolja", uzrokovalo rast cena nekretnina u Srbiji, a dodatno i to što je, prema njegovom mišljenju, došlo mnogo ljudi iz Ukrajine i Rusije.

- Velike količine novca su unete u Srbiju u poslednje vreme i jedan od načina da se zaštiti finansijska aktiva je ulaganje u nekretnine - ocenjuje Dugalić.

Profesor ekonomije je savetovao građane da zbog trenutne inflacije štede u evrima a one koji imaju više novca da ulažu u nekretnine napominjući, međutim, da je cena nekretnina previsoka i da je "opšti lek ulaganje u zlato".

- Savet za građane je da sačekaju, sem ako nemaju preku potrebu zbog koje moraju da se zadužuju u bankama. Građani treba da pričekaju sa uzimanjem kredita, odnosno sa bilo kakvim zaduživanjima - zaključio je Dugalić.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>