• 0

Turska i Alžir osnivaju zajedničku kompaniju za istraživanje nafte i gasa

Procenjuje se da će obim trgovine između Turske i Alžira dostići 5 milijardi dolara do kraja godine

  • 0
nafta Foto: Shutterstock

Turska i Alžir će osnovati zajedničku kompaniju za istraživanje nafte i prirodnog gasa koja će raditi u zemljama u regionu, posebno u Alžiru, izjavio je u četvrtak Fatih Donmez, turski ministar energetike i prirodnih resursa prenosi Anadolu.

Obe zemlje postigle su konsenzus o osnivanju zajedničke kompanije između Sonatrach-a, nacionalne naftne i gasne kompanije Alžira, i Turkish Petroleuma, rekao je Donmez za agenciju.

Oko 90 odsto alžirskog izvoza u Tursku sastoji se od energetskih materijala, uključujući tečni prirodni gas (LNG), tečni naftni gas (LPG), sirovu naftu i prirodni gas.

Obim trgovine između Turske i Alžira, koji je prošle godine iznosio oko 4 milijarde dolara, proširiće se na 5 milijardi do kraja godine.

Na osnovu predsedničkog dekreta izdatog u maju tokom posete predsednika Alžira Abdelmadžida Tebua Turskoj, oni ciljaju dalju ekspanziju na 10 milijardi dolara što je pre moguće, rekao je Donmez.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>