• 46
 ≫ 

"Čak 19 članica EU ulazi u recesiju, a Srbija će imati rast: Gas neće ići iznad kupovne moći građana"

 ≫ 

Premijerka je istakla i da će, za kapitalne investicije, biti izdvojen nikad veći budžet u 2023. godini

  • 46
NAFTA HRVATSKA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je danas u jutarnjem programu na TV Prva, gde je, između ostalog, kazala da što se tiče ekonomije - državni organi će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzeti sve mere da u vremenu koje je pred nama obezebde da građani i privreda budu snabdeveni potrebnom količinom energenata, naftom, naftnim derivatima, gasom, hranom i drugim potrepštinama.

Kaže i da su svi strani investitori koji posluju u Srbiji, shvatili koliko im je potrebna stabilnost.

- To je stabilnost za sve investitore kod nas, i strane i domaće. Pre svega, da ne skaču cene energenata, ni za domaćinstva ni za privredu. To je stabilnost da znaju kako smo mi i dalje država sa najnižom cenom gasa u regionu. Nešto nižu cenu, ali samo za industriju, imaju Crna Gora i BiH... Bez ikakvih restrikcija i najava o tome, dosta smo bezbedno ušli u ovu zimu, iako će ona biti teška. Ipak, to ostaje dnevna borba.

Kako je dalje navela premijerka, nastavlja se kontinuirani rast plata i penzija. "Dosta troškova smo preuzeli na sebe, a opet, i smanjili neke poreze. Tako da je to realni rast zarada i za one koji primaju minimalac. Penzije su veće 9 odsto od 1. novembra, a plate u javnom sektoru će porasti od 1. januara", dodala je Ana Brnabić.

Kako kaže, veći je i priliv direktnih stranih investicija.

- Ja večeras putujem u Singapur, sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelenom Begović, gde ćemo učestvovati na jednoj važnoj Blumbergovoj konferenciji o novoj svetskoj ekonomiji. Ovo je tek druga godina da se ovakva konferencija održava u Singapuru, a tamo ćemo se boriti za investicije u sektoru veštačke inteligencije, biotehnologije... Potpisali smo ugovor i sa najvećom svetskom farmaceutskom kompanijom Roš (Roche Holding AG) koja će deo svojih istraživanja i razvoja izvoditi u Srbiji, a njihov godišnji budžet za to je 16 milijardi dolara - kaže premijerka.

Dodaje da su to potpuno nove strane investicije.

ekonomija

Foto: Shutterstock

- Juče je bilo najavljeno, čak i od strane Evrostata, da će čak 19 članica EU ući u recesiju, dok kod nas nema govora o tome - zaključila je Brnabić, rekavši da ćemo mi imati rast, opet veći nego većina zemalja u Evropi.

- Ako budemo morali da podižemo cene i struje i gasa, jer je već neizdrživo koliko mi to subvencionišemo, uvek ćemo gledati tako da cena bude niska, da ne bude dvocifrena i da ne ide iznad kupovne moći građana. Ne očekujem rast nezaposlenosti, očekujem da se više mladih zaposli - kaže premijerka.

Ističe da će fokus biti na mladima u preduzetništvu. "Za kapitalne investicije će biti nikad veći budžet za 2023. Imamo mnogo toga da završimo", istakla je Brnabić.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paki

    13. novembar 2022 | 11:35

    Ja sam stvarno zapanjen sa ovakvim izjavama.Pa ispade da je u Srbiji najbolji zivot u Evropi i blizoj i daljoj okolini

  • Sloba

    13. novembar 2022 | 11:24

    Cene su odavno iznad kupovne moci obicnog gradjanina

  • Lex

    13. novembar 2022 | 11:18

    Sta ti znaš šta je kupovna moć građana??? Kad tebi 40000 je 3 do 4 dana

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>