• 1
 ≫ 

Ekonomija sa kojom Nemci žele dublju saradnju: Šolc u poseti, kao prvi lider posle 10 godina

 ≫ 

Poseta Hanoju usledila je posle Šolcove posete Kini prošle nedelje

  • 1
Radnici u Vijetnamu pakuju brašno da se suši na suncu Foto: Thai Bao Huynh/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je o energetskim i trgovinskim vezama sa vijetnamskim premijerom, Famom Minom Činom, tokom današnje posete Hanoju.

Ono što je posebno značajno jeste da je to prva takva poseta nekog nemačkog lidera posle više od jedne decenije.

Šolcovo zaustavljanje u Vijetnamu, na putu ka samitu lidera Grupe 20 (G20) u Indoneziji, naglašava rastuću ulogu Vijetnama u globalnim lancima snabdevanja, jer mnoge nemačke kompanije razmatraju diverzifikaciju svojih proizvodnih operacija širenjem svog prisustva izvan Kine (svog glavnog čvorišta u Aziji), preneo je Rojters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Činom, Šolc je rekao da Berlin želi dublje trgovinske odnose sa Vijetnamom i da će podržati tranziciju zemlje ka zelenijoj ekonomiji, uključujući i širenje sistema metroa u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama.

Poseta Hanoju usledila je posle Šolcove posete Kini prošle nedelje.

Vijetnam i Singapur su jedine zemlje jugoistočne Azije koje imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, a kao rezultat toga, ove države su i najveći trgovinski partneri EU u regionu.

Olfa Šolc Si Đinping Kina Šolc u poseti Kini / Foto: Tanjug/AP

Nemačka je drugi najveći trgovinski partner Vijetnama među državama EU, posle Holandije, sa razmenom vrednom 7,8 milijardi dolara prošle godine, međutim, daleko manje od Sjedinjenih Država, Kine, Japana i Južne Koreje.

Oko 500 nemačkih firmi posluje u Vijetnamu, od kojih 80 ima proizvodne pogone u zemlji.

Video: Vučić u obilasku MTU: Svi se borimo za nemačke investicije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    14. novembar 2022 | 07:41

    Kakvi licemeri, a nas kritikuju zbog malignog uticaja Kine. U fazonu vi ne možete mi možemo, mi brinemo da vam se nešto ne desi. More odbi....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>