• 3
 ≫ 

Ko o čemu, Amerika o borbi za planetu: Bajden ima "novog najboljeg prijatelja"

 ≫ 

Sporazumom EksonMobajla i Pertamine dodatno će se istražiti razvoj regionalnog čvorišta za hvatanje i sekvestraciju ugljenika u Indoneziji

  • 3
Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD, Džo Bajden, najavio je danas brojna američka ulaganja u Indoneziju, koja će obuhvatiti oblasti kao što su klima i bezbednost hrane.

Investicije će uključiti i sporazum od 2,5 milijardi dolara između EksonMobajla i indonežanske državne energetske kompanije Pertamina, za hvatanje ugljenika.

Sporazumom EksonMobajla i Pertamine dodatno će se istražiti razvoj regionalnog čvorišta za hvatanje i sekvestraciju (odtranjivanje) ugljenika u Indoneziji, navodi se u saopštenju Bele kuće, a prenosi Rojters.

Ovo partnerstvo će "omogućiti ključnim industrijskim sektorima da se dekarboniziraju", ističe Bela kuća, nabrajajući sektore prerade, hemikalija, cementa i čelika.

To će smanjiti emisije ugljenika, pružiti ekonomske mogućnosti indonežanskim radnicima i pomoći zemlji da ostvari ambicije neto nulte emisije do 2060. godine ili ranije.

U zajedničkoj studiji Pertamine i EksonMobajla utvrđen je potencijalni kapacitet za skladištenje ugljenika od milijardu tona na naftnim i gasnim poljima Pertamine, u kojima bi mogle trajno da se skladiše indonežanske emisije u narednih 16 godina, objavila je Pertamina u odvojenom saopštenju u nedelju.

Bajden, koji je u posetu Indoneziji gde će učestvovati na ovonedeljnom samitu G20 na Baliju, najavio je pomenuta ulaganja opisujući tu zemlju kao "ključnog partnera".

Dodao je, takođe, da će dve zemlje sarađivati na "zaštiti svojih naroda" od kovida-19.

Sjedinjene Države i Indonezija su se takođe dogovorile da pokrenu 698 miliona dolara vredan sporazum Millennium Challenge (MČ) radi podrške razvoju klimatski odgovorne transportne infrastrukture u pet indonezijskih provincija. SAD će uložiti 649 miliona dolara, a Indonezija 49 miliona.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    14. novembar 2022 | 12:52

    Brinu za planetu kao sto su brinuli za zdravlje ljudi...

  • Mlj1228

    14. novembar 2022 | 12:51

    Ti zlikovci ništa nikome ne daju džaba, pa ni indonežanima, i ako su oni Američki podanici! Te dve ipo milijarde će ih koštati mnogo više, jer se nikada neće izvući iz kandži američkih satanista, koji svakodnevno rade na tome, kako da unište tri milijarde zemaljaca!!!

  • Vitez Koja

    14. novembar 2022 | 12:45

    Bajden Sija hoće da hvata u čvorištu i da radi sekvestraciju ugljenika.A Si Bajdena čita u ogledalu kao udžbenik iz istorije.Evo ja vam prepričah ukratko, pa ti sad vidi kakva je frka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>