• 9
 ≫ 

Evropa u znaku protesta: Od Francuza do Nemaca, svi traže veće plate

 ≫ 

Ipak, industrijska proizvodnja u evrozoni porasla je u septembru mnogo više nego što se očekivalo

  • 9
Protesti Francuska, Pariz, zbog troškova života

Foto: Tanjug/AP

Evropske zemlje se danima unazad suočavaju sa štrajkovima i protestima zbog visokih cena energije i rastućih troškova života.

Rojters piše konkretno o Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj i sindikatima koji se bore za bolje uslove, odnosno plate.

Britanija

Britanska pošta Royal Mail je 1. novembra saopštila da će članovi njenog najvećeg sindikata, Communication Workers Union (CWU), sprovesti u delo dva 48-časovna štrajka krajem ovog meseca i početkom decembra, uoči Božića.

Što se tiče firme za transport iz Škotske, Stagecoach Group, njihov sindikat je u sredu saopštio da je obezbedio povećanje plata od 10 odsto za više od 900 vozača autobusa u istočnom Londonu.

U logističkoj kompaniji GXO radnici koji dostavljaju pivo dobili su uvećanje zarade od 12,5% prošle nedelje, te su stoga najavljeni štrajkovi obustavljeni, a trebalo je da se dese uoči Svetskog prvenstva u fudbalu.

Aktuelnog britanskog premijera, Rišija Sunaka, nedavno je "izazvao" i jedan stariji pacijent u londonskoj bolnici koji mu je rekao da je "žalosno" to što vlada nije više plaćala medicinske sestre i da on mora da se "trudi više".

To, svakako, neće biti lak zadatak, budući da je njegova prethodnica, Liz Tras, napravila prilične pehove, pa je britanski budžet sada vrlo ranjiv.

Inače, kako dalje piše Rojters, najveći sindikat medicinskih sestara u zemlji počeo je da glasa o započinjanju štrajka u sporu oko plata, koje "zaostaju" za rastućom inflacijom.

Medicinska sestra, bolnica, bolnički krevet

Foto: Shutterstock

Francuska

Otprilike 45% francuskog kapaciteta za preradu nafte ostalo je van mreže nakon štrajka od prošlog meseca, ali se snabdevanje poboljšalo pošto su dve velike rafinerije ponovo u pogonu.

Ipak, fotografije zabeležene na francuskim ulicama obišle su svet: naime, demonstranti traže veće plate, aktivniju politiku u borbi protiv klimatskih promena i odustajanje od kontroverzne penzione reforme.

Za slučaj da ste propustili, pogledajte kako je to izgledalo sredinom oktobra.

Nemačka

Sindikati širom najveće evropske privrede zahtevaju veće plate u svetlu rastuće inflacije.

Konkretno IG Metal Kueste je rekao da je pozvao nekoliko hiljada radnika na štrajk, na 15 lokacija, uključujući Erbas u Hamburgu. Rojters podseća i da su Lufthanza i sindikat NLO postigli dogovor o povećanju plata za 19.000 članova kabinskog osoblja.

Nemački proizvođač automobila, Audi, zalaže se za jednokratne neoporezive isplate umesto stalnih povećanja plata.

Španija

Radnici u Azul Handling, kompaniji koja radi za Rajaner na 22 španska aerodroma, naposletku su otkazali planove za 24-časovni štrajk koji je trebalo da se desi u nekom momentu između 28. oktobra i 8. januara.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gambit

    14. novembar 2022 | 12:56

    Neka dodju kod nas, ovde je dobro niko se nije zalio.

  • Dusan

    14. novembar 2022 | 12:55

    A mi trazimo pantera😂

  • Oki

    14. novembar 2022 | 13:00

    Ko im je kriv kad su u recesiji kako kaže naš premijer što se ne ugledaju na nas ekonomskog tigra kod nas jedino panter u Apatinu na demonstracijama zbog krize....😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>