• 0
 ≫ 

Giganti kao da se trkaju: I Amazon najavio silne otkaze, pogođeno 10.000 zaposlenih

 ≫ 

Akcije kompanije su noćas pale 2 odsto

  • 0
amazon

Foto: shutterstock.com

Globalni onlajn maloprodavac, Amazon, planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama - počev od ove nedelje, piše Njujork tajms.

WSJ je takođe objavio ovu informaciju, pozivajući se na poverljive izvore, i naveo kako kompanija namerava da otpusti "više hiljada zaposlenih".

To bi, inače, bilo najveće smanjenje radne snage u istoriji Amazona, ali ne i u tehnološkom sektoru. Podsećamo da je tu "pobedu", u smislu jedne runde otpuštanja, izvojevala Meta prošle nedelje, sa čak 11.000 otpuštenih radnika.

Takođe, masovna otpuštanja su najavljena u Tviteru, gde je pogođeno 50% radne snage.

Aktuelna odluka Amazona bi prvenstveno uticala na sistem organizacije, maloprodajni i sektor ljudskih resursa, navodi se u izveštaju. Ovoliki obim otpuštanja predstavljao bi manje od 1,0 posto Amazonove globalne radne snage i 3,0 procenta zaposlenih u korporativnoj diviziji.

Amazon je, inače, prijavio 798.000 zaposlenih na kraju 2019. godine, da bi 31. decembra 2021. izvestio da ima 1,6 miliona zaposlenih sa punim i skraćenim radnim vremenom, što je bilo povećanje od 102 odsto. Njujork tajms dalje navodi da ukupan broj otpuštanja "ostaje fluidan" i da bi mogao da se promeni.

Akcije Amazona su pale noćas na Njujorškoj berzi za oko 2,0 posto.

S druge strane, juče je svetom odjeknula vest da milijarder Džef Bezos, osnivač Amazona, planira da u jednom momentu donira većinu svog novca.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>