• 1

Do kada se borimo sa povišenom inflacijom? NBS dala odgovor i detaljni odnos cena

Cene energenata su na mesečnom nivou u oktobru povećane za 0,7 odsto

 • 1
inflacija, hrana

Foto: shutterstock.com

Ubrzanje međugodišnje inflacije u oktobru, koja je iznosila 15 odsto, u najvećoj meri je vođeno višim rastom cena hrane, i zajedno s cenama energenata, i dalje doprinosi kretanju ukupne inflacije sa skoro 70 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Inflacija je u oktobru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na mesečnom nivou iznosila 1,9 odsto. Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu više da utiču, i dalje je znatno niža od ukupne inflacije i u oktobru je iznosila 9,5 odsto.

Mesečni rast cena hrane u oktobru iznosio je 3,5 odsto i bio je vođen sezonski neuobičajenim rastom cena povrća, kao i rastom cena mleka i mlečnih proizvoda, čije su cene u proseku povećane za 11,3 odsto.

Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane u oktobru bile su više za 23,1 odsto, dok su cene neprerađene hrane zabeležile sličnu stopu rasta (22,7 odsto).

Visok međugodišnji rast cena hrane većim delom je posledica delovanja faktora na strane ponude, na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat, pre svega visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše i na domaćem tržištu, i u većem delu Evrope.

Cene energenata su na mesečnom nivou u oktobru povećane za 0,7 odsto, pri čemu je zabeležen rast cena naftnih derivata od 0,6 odsto i nastavak rasta cena čvrstih goriva (2,4 odsto), ali znatno sporijom dinamikom nego u prethodnim mesecima, navode iz NBS.

Pod uticajem i dalje snažnih troškovnih pritisaka i visoke uvozne inflacije, u oktobru je nastavljen i rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta). Ipak, bazna inflacija nastavlja da se kreće na znatno nižem nivou od ukupne inflacije.

Prema novembarskoj srednjoročnoj projekciji, ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije, očekuju u NBS.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • @Kiki

  15. novembar 2022 | 12:28

  Do kad se borimo sa inflacijom ¿? Pa do izbora! A ako nam ne dođe pamet i posle izbora.

  7
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>